Читај ми!

Дачић: Србија не седи на две столице

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је у Београду да Србија не седи на две столице већ "на својој столици", када је реч о спољнополитичкој оријентацији наше земље.

"Ми не седимо на две столице, седимо на својој столици и она је чврста. Уопште немамо намеру да седимо на туђој столици. Не видим бољи начин вођења спољне политике у овом тренутку. То је објективан, искрен и поштен приступ свим проблемима", рекао је Дачић на редовној конференцији за медије у Министарству спољних послова.

Истакао је да "никога ништа нисмо лагали" и да сви знају да је Србија пријатељ са Русијом и да неће гласати за санкције против Русије, али и да "Русија зна да ми идемо у Европску унију", преноси Танјуг.

Дачић је рекао да сви знају да Србија има принципе када је реч о Украјини и другим кризама, које мора објективно да спроводи као председавајући ОЕБС-а.

Шеф српске дипломатије навео је да је пре неколико месеци у јавности било мишљења да ће Србија током председавања ОЕБС-у бити под неиздрживим притисцима са више страна, али да Србија има свој став.

"Сви нас притискају и сви имају своје интересе, али ми имамо свој став, који се цени. А шта је сада са онима који су говорили да Србија неће моћи да одговори на то? Како ће сада да реагују када је 15 држава чланица Савета безбедности УН похвално говорило о српском председавању?", упитао је Дачић.

Дачић је закључио да позиција Србије јесте деликатна, али да је умешност политике управо у томе да се успешно делује у околностима које нису лаке и да је за то потребна "уметност дипломатије" да би се пронашла најсигурнија стаза између две тачке.

Као најважнију активност у претходном месецу, Дачић је издвојио посету Сједињеним Америчким Државама, где је присуствовао седници Савета безбедноси УН и састао се с америчким државним секретаром Џонoм Керијем.

Дачић је истакао да је свих 15 држава чланица Савета безбедности УН подржало приоритете председавања Србије ОЕБС-у, као и да из Украјине стижу прве добре вести.

"Најважније је да се продужи мандат мисије ОЕБС у Украјини који истиче крајем марта. Мандат треба да буде продужен на 12 месеци, а не на шест као до сада", рекао је Дачић, који је председавајући ОЕБС-а.

Навео је да је "Нормандијска четворка", коју чине лидери Немачке, Француске, Русије и Украјине, поверила мисији ОЕБС-а у Украјини да контролише и верификује примену споразума из Минска, којим је предвиђен прекид ватре и повлачење тешког наоружања.

"Не одсуствујем са седница Владе када сам у земљи"

Дачић је изјавио да присуствује свакој седмици Владе када је у земљи, а да у иностранство путује само службено.

"Ни са једне седнице нисам одсуствовао када сам био у земљи, а о томе где идем одлучује Влада", изјавио је министар поводом коментара премијера Александра Вучића на последњој седници Владе да би Дачић могао "чешће да долази".

Дачић је рекао да с Вучићем свакодневно комуницира и да га редовно обавештава куда и зашто путује.

"Док сам био премијер највише ме је нервирало кад неко не дође или оде са седнице Владе", изјавио је Дачић.

Додао је да у Министарству спољних послова има само један државни секретар и да када је и он у иностранству, нико други не може да присуствује седници, по пословнику Владе.

Дачић је тог дана, када је одржана поменута седница, био у Њујорку, а државна секретарка Роксанда Нинчић је била у Тирани на састанку министара спољних послова југоисточне Европе.

На питање новинара да ли се слаже с изјавом Бранка Ружића да су министри из редова СПС-а скрајнути у јавности због модела односа с јавношћу које води премијер Вучић, Дачић је оценио да су министри из његове странке доста присутни.

"Сигурно да главну реч у Влади има премијер, није лако да се сви министри изборе за медијски простор", рекао је Дачић.

Подршка Србији и из САД 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је приликом недавног сусрета са америчким државним секретаром Џоном Керијем, потврђена подршка САД према Србији као земљи која председава ОЕБС-у, као и да је било речи о Керијевој изјави да је Србија "на линији ватре између Русије и Запада".

"Кери је рекао да је на располагању када је реч о политичким одлукама које ОЕБС треба да доноси у наредном периоду и истакао задовољство што Србија има све значајнију улогу и важне резултате које смо постигли у регионалној сарадњи, поздрављајући резултате постигнуте у дијалогу са Приштином у Бриселу", рекао је Дачић.

Према речима српског министра, он је скренуо пажњу Керију, поводом изјаве да се "Србија налази на линији ватре између Русије и Запада" да се на Западу понекад поједностављено гледа на међународни положај наше земље.

"Србија није исто што и неке друге земље бившег источног блока, јер Југославија тамо никада није била. У Србији не постоји никава дилема да имамо добре односе са Русијом и имаћемо их и даље, али наше стратешко опредељење је чланство у ЕУ", навео је Дачић.

Дачић је истакао да је "у неким насловима" стајало да је рекао да Србија иде у ЕУ, а да Русија није наше стратешко опредељење, што није тачно.

"Нисам рекао ништа у том смислу. Ми смо пријатељи са Русијом и то је један од приоритета наше спољне политике, али наш стратешки циљ у смислу нашег укупног кретања је чланство у ЕУ", рекао је Дачић.

Он је истакао да је рекао Керију да Русија поводом тога не врши притисак на Србију, а Кери је, додао је Дачић, објаснио да "није ништа лоше мислио, већ је само наводио земље које би се могле наћи под тим притиском".

Дачић је рекао да је позвао Керија да у децембру дође у Србију на министарску седницу ОЕБС-а, а поводом "неких написа" да је позвао у посету и америчког председника Барака Обаму, шеф српске дипломатије је подсетио да није на функцији која му дозвољава да позива у посету шефове држава.

У договору са премијером, Дачић је одлучио и да смањи трошкове у свом министарству. Наше амбасаде неће више организовати вечере за делегације из Србије, а он ће, кад год је то могуће, користити комерцијалне летове, уместо државног авиона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво