Чанак предлаже поделу на пет изборних јединица

Лига социјалдемократа Војводине предлаже промену изборног система у Србији и увођење новог по коме би Србија била подељена у пет изборних јединица, казао је лидер те партије Ненад Чанак и позвао премијера Александра Вучића да се јавно изјасни о том предлогу.

Ненад Чанак је рекао Танјугу да би се таквом променом изборног система за Народну Скупштину Републике Србије спречила мајоризација посланика од стране посланика из великих градова, претежно из Београда.

"ЛСВ сматра да се и пре доношења новог Устава Републике Србије мора приступити хитном процесу децентрализације и регионализације у Србији и у том смислу већ одавно смо тражили да се поведе разговор о промени изборног система у Србији", рекао је Чанак.

По његом речима, тих пет изборних јединица биле би: Београд, Војводина, Шумадија, Југоисточна Србија, док би пету изборну јединицу чинили сви остали грађани Републике Србије.

Лидер ЛСВ-а је позвао премијера Србије Александра Вучића да се јавно изјасни у вези са поменутим предлогом о промени изборног система.

"Вучића позивам да буде први који ће уопште ишта рећи о могућности да се изменом изборног система истински изборни систем у Србији демократизује", рекао је Чанак.

Чанак је нагласио да би такав изборни систем са пет изборних јединица и са таквим распоредом изборних јединица био далеко значајнији за заступање свих грађана Србије у републичком парламенту без обзира где живе на њеној територији, него што је то случај са важећим системом.

Чанак: Разрешење свих дилема на новом састанку

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изразио је данас очекивање да ће наставак разговора са председником ДС Бојаном Пајтићем и лидером СВМ Иштваном Пастором, који је заказан за среду 4. марта, разрешити све дилеме које постоје.

Чанак је рекао Танјугу да су на састаку одржаном у петак Пајтић, Пастор и он дуго разговорали, што је, како је казао, врло корисно из разлога што је то практично био први тројни састанак у том саставу после дуго времена.

"Мислим да је постигнут један одређени ниво разумевања. У питању је унутрашње функционисање коалиције и разумевање око заједничких циљева", рекао је Чанак.

На питање да ли је смена Марте Такач са места директора ЈП "Војводинашуме" главни камен спотицања у односима унутар владајуће колиције у АП Војводини, Чанак је рекао да би "било врло поједностављено све сводити на једну ствар".

"Међу нама постоји јасан договор да о току састанка не дајемо никакве изјаве до тренутка док не будемо имали заједнички став", казао је Чанак и додао да је то једина изјава коју је и коју ће изнети у јавности тим поводом.

Ненад Чанак је пре десетак дана позвао Бојана Пајтића и Иштвана Пастора на састанак на коме ће се разговарати о односима унутар владајуће коалиције у Покрајини, коју чине ДС, ЛСВ и СВМ.

Сaстанаку, који је одржан у петак 27. фебруара и трајао скоро пуна четири сата, присуствовала су сва тројица лидера странака које чине владајућу већину у Скупштини АП Војводине, а по његовом завршетку медијима је подељено штуро саопштење за јавност у коме се каже да је "отворен низ важних питања и тема" и да ће разговори бити настављени у среду 4. марта.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво