Читај ми!

Приштина прети привременим мерама општинама на северу

Косовска влада је упозорила званичнике општина са српском већином на северу Косова да им у недељу истиче рок за усвајање буџета и да ће уколико то не учине, покренути ванредне мере. Срби са севера поручују да су предлоге буџета већ усвојили и доставили их Приштини. Оцењују да су упозорења заправо покушај дестабилизације политичких процеса на Косову као и бриселског дијалога.

Два пута су одборници Скупштине општине Северна Косовска Митровица усвајали предлог буџета за ову годину. Други пут са примедбама које су стигле из министарства финансија у Приштини.

Председница Скупштине Северна Косовска Митровица Ксенија Божовић рекла је да су нарочито водили рачуна о законским роковима.

"Очигледно је да и тај буџет мора да буде политичко решење, и да се постави на нешто виши ниво, и да се достави Скупштини на разматрање", рекла је Божовићева.

У Приштини поново траже да предлози буџета четири општине на северу садрже и ставке о финансирању одређених надлежности, као што су образовање и здравство.

Упозорење Приштине је да уколико се предлози буџета не ускладе са препорукама министарства финансија, могу да уследе ванредне мере, које укључују и организовање нових локалних избора.

Допис општинама је стигао из министарства за локалну самоуправу, чији је министар, са осталим српским представницима, замрзао учешће у косовским институцијама, због одлуке премијера да смени министра Александра Јаблановића.

Министар за локалну самоуправу Љубомир Марић рекао је да се таква порука доживљава код грађана као претња, провокација у ситуацији која је сада изузетно сложена.

Образовање и здравство су области у којима ингеренције треба да има будућа Заједница српских општина. Њено формирање још није на дневном реду бриселског дијалога. Стога из листе "Српска" поручују да упозорење из Приштине може да дестабилизује политичке процесе на Косову и бриселски дијалог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво