Најава тужбе - Тачијева "очајничка реторика"?

У Приштини се најава Хашима Тачија да ће Косово тужити Србију за геноцид, посматра као његова "очајничка реторика" за смиривање јавног мњења због Специјалног суда, који ће се бавити претпостављеним злочинима неколицине припадника ОВК.

Коха диторе наводи да је, према мишљењу опозиције и оних који се баве ратним злочинима, изјава бившег премијера реторика за смиривање јавног мњења због Специјалног суда који ће се бавити претпостављеним злочинима ОВК, јавља дописник РТС-а.

"Косово има довољно доказа за тужбу против Србије за геноцид, ратне злочине или бар за ратну штету, али то није учињено ни после осамостаљивања Косова", преноси Коха диторе.

Лист наводи да докази и чињенице о којима Тачи говори нису сређени ни 15 година после завршетка рата. Због тога је Влада 2011. године формирала Институт за истраживање ратних злочина у оквиру министарства за правосуђе.

Четири године после оснивања овог института, његови званичници кажу да још увек нису прикупили све чињенице.

Вршилац дужности директора тог Института Исмет Салиху, рекао је да је потребно најмање још три године за прикупљање и сређивање свих прикупљених доказа.

Према његовим речима, Косово није спремно да тужи Србију. Осим што се претпоставља да има негде око 13.000 убијених, Салиху је нагласио да још увек не постоји тачан број.

"Радимо на сређивању података које смо прикупили, али је за то потребно још времена. Тај посао се не ради на брзину, јер у међувремену треба организовати екипе на терену. До сада смо прикупили доказе за силовање, о несталима, али треба времена да се све то среди", рекао је овај професор кривичног права.

Према његовом мишљењу, "за ратне злочине, злочине против човечности или за геноцид Косово може да тужи Србију у сваком тренутку".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво