Читај ми!

ДСС :Акција за спасавање ћирилице

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић најавила је у Новом Саду поводом Међународног дана матерњег језика да ће та странка покренути акцију за спашавање ћирилице и српског језика тражећи да се на штампана издања на ћирилици смање порези.

Рашковић Ивић је на конференцији за новинаре испред Градске библиотеке рекла да ће ДСС предложити да се књиге, часописи и новине који се штампају на ћирилици ослободе ПДВ-а, а да се фирмама чији су називи, табле, рекламе исписане ћирилицом смањи порез за на пример пет одсто, преноси Танјуг.

Она је оценила да су језик и писмо основ идентитета и човека и народа, па је тако српски језик и ћирилица основ идентитета Срба, додајући да српским језиком говори 12 милиона људи у свету.

Санда Рашковић Ивић је истакла да похваљује рад Градског одбора те странке у Новом Саду који је пре две године иницирао промену натписа на атобусима градског саобраћаја са латинице на ћирилицу, што је у то време изазвало бројне бурне реакције у граду.

"Као што видимо, бура око промене натписа на градскима аутобусима се стишала и престала, а ћирилица је остала на атобусима", рекла је Рашковић Ивић.

Потпредседник ДСС и председник Градског одбора Нови Сад Борко Илић рекао је да је Нови Сад пре Другог светског рата био град ћирилице.

"Са српским народом у Новом Саду имали смо ћирилицу, а са нашим комшијама Немцима и Мађарима имали смо латиницу", рекао је Илић, додајући да кроз одлуке града Новог Сада градска власт покушава да одржи ћирилицу.

Илић је рекао да питање ћирилице није само питање писма, већ и питање изгледа Новог Сада у будућности.

"Ако одржимо ћирилицу задржаћемо стари дух Матице српске, Српског народног позоришта и дух српске Атине", казао је Илић додајући да се ћирилица одржала и за време аустроугарске власти, па је, како је рекао, ред и да се одржи у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво