Мишчевићева: Испуњена висока очекивања ЕК

Шефица тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да је по оцени Европске комисије Србија успешно одговорила на изазове и да се припреме за отварање првих поглавља приводе крају.

Тања Мишчевић је, након окончаног скрининга за поглавље 22, које се односи на регионалниу политику, рекла новинарима да је ЕУ од Србије имала висока очекивања, а "да смо их сва до једног испунили", јавља Танјуг.

Мишчевићева је објаснила да је реч о изузетно важном поглављу које се провлачи кроз готово сва остала, почевши од правосуђа до пољопривреде и животне средине.

"Ми немамо пара да из сопственог буџета ускладимо са европским стандардима, али очекујемо помоћ из приступних, а после и структурних фондова ЕУ", навела је шефица преговарачког тима.

Мишчевићева је саопштила да су техничке припреме за отварање поглавља 23 и 24, која се тичу владавине закона и основних права, скоро готове.

"Све тече добро и бићемо спремни врло брзо", рекла је Мишчевићева.

Упитана да прокоментарише иницијативу хрватских посланика у Европском парламенту да се у Србија резолуцијом обавеже да се одрекне права да суди оптуженима за ратне злочине који су почињени ван њене територије пре него што се поглавља 23 и 24 отворе, Мишчевићeva је рекла да то неће утицати на темпо преговора о придруживању.

"Европски парламент је важна институција, али нема утицаја на темпо отварања поглавља, јер о томе одлучују Европска комисија и Савет ЕУ", рекла је шефица преговарачког тима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара