Сенић: Српска делегација против суспензије Русије

Члан делегације Скупштине Србије у парламентарној скупштини Савета Европе Александар Сенић каже да су чланови српске делегације једногласно били против тога да се Русији суспендује учешће у раду Савета Европе у 2015. години.

Сенић је такође навео да се "ситуација за Русију у прва два дана добро одвијала", да је у уторак, 27. јануара, на Мониторинг комитету, усвојена одлука да се предложи укидање суспензије, али да је преко ноћи стигао амандман којим се предвиђа, за сада, компромисно решење.

"То компромисно решење је да суспензија буде продужена до априла, односно до пролећног заседања. Тај предлог је наишао на одобрење већине и сам амандман и резолуција је усвојена у тој форми у среду увече. Гласању је присуствовао може се рећи рекордан број посланика, односно 218 од укупно 300", додао је он.

Он је прецизирао да је захтев Велике Британије и Украјине био да се Русији не одобри акредитација, право гласа и учешће у раду СЕ у 2015.години, а захтев друге стране да се Русима одмах омогући пуноправно учешће у раду тог савета.

Сенић је указао да продужетак суспензије Русије може имати лоше последице по позицију Србије, уколико Косово затражи пријем у пуноправно чланство у СЕ у наредним месецима, јер Русија има 18 посланика и једна је од делегација са највећим бројем посланика.

Говорећи о дешавањима на заседању, Сенић је пренео да је аргументација за оба захтева била веома јака, да је страна која је била за укидање суспензије наводила да је неопходан разговор са Русијом, да је алтернатива разговору рат и да не треба ускратити представницима руске опозиције могућност да се чује њихов глас у СЕ, а грађане Русије да остваре своја права пред Европским судом за људска права.

"Чула су се мишљења да је Савет Европе болница у којој треба да буде смештен пацијент, а не да буде одбијен пријем", додао је он.

Говорећи о ставу противника акредитације Русије, Сенић је рекао да су они наводили да је руска реторика неприхватљива, да су својим понашањем у вези са Украјином искључили сами себе, те да "у тоталитарним режимима какав је у Русији посланици и власти и опозиције немају никакву улогу, па је њихово учешће у СЕ безначајно".

На састанку Политичког комитета разговарало се о ситуацији на Косову и Метохији и улози СЕ, навео је Сенић и додао да је прочитано писмо игумана Високих Дечана Саве Јањића под називом "Ситуација невећинских заједница на Косову".

Шеф косовске делегације, бивши министар спољних послова Косова, а сада председник Одбора за спољне послове косовске скупшине Косова Енвер Хоџај најавио је да ће Косово у наредним месецима покренути иницијативу за пуноправно чланство у том савету, рекао је Сенић.

"У одсуству Русије, за Србију ће то бити велики изазов", закључио је члан српске делегације у ПС СЕ.

На заседању су одобрене акредитације за све земље чланице СЕ, осим за Русију, чију акредитацију је оспорио шеф делегације Велике Британије, па је аутоматски, по процедури, почело заседање по одборима и припрема резолуције по том питању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара