Обновљена Зелена посланичка група

Центар модерних вештина, Београдски фонд за политичку изузетност уз подршку Балканског фонда за демократију обновили су рад неформалне Зелене посланичке групе у актуелном сазиву Народне скупштине Србије. Позиву се одазвало 25 посланика из различитих политичких странака, а након првог неформалног састанка потписали су повељу.

Неформална Зелена посланичка група формирана и у овом скупштинском сазиву и чиниће је 25 чланова различитих странака, са чврстим ставом да онај ко чини злочин над животном средином мора да буде санкционисан, преноси Танјуг.

Неформалну Зелену посланичку групу чине народни представници који имају већи сензибилитет за екологију и који су посвећени темама заштите животне средине и одрживог развоја.

Чланови групе радиће на поновном формирању Фонда за заштиту животне средине, покретању акција подизања ветрозаштитних појасева, формирању Агенције за отпад и увођењу тема заштите животне средине у оквиру грађанског васпитања у основним и средњим школама.

Један од предлога био је и да се размотри иницијатива за формирање самосталног министарства за екологију.

На састанку је потписана повељу о заштити животне средине којом се посланици обавезују да ће покретати иницијативе на локалном, регионалном и националном нивоу у вези са заштитом и унапређењем заштите животне средине и промовисати принципе одрживог развоја.

Један од чланова групе из СПС-а Дејан Раденковић рекао је новинарима по завршетку састанка да је за Србију врло битно поглавље 27 у преговорима са Евопрком унијом.

"Кључна ствар са овог састанка је то да онај ко чини злочин над животном средином мора да буде санкционисан. То ће бити наша улога, улога парлаемнтараца у свему овоме, молимо медије да прате наш рад", рекао је Раденковић.

Он је додао да посланици морају да буду амбасадори животне средине и да прикажу и широј јавности шта и како треба да се ради и да им уједно буду пример.

Истакао је да Зелена посланичка група чини двадесета посланика и да очекује да се тај број повећа, а да су врата отворена за све који могу и желе да помогну.

Носиоци тог пројекта су Београдски центар за политичку изузетност и Центар модерних вештина, а функционише по угледу на Женску политичку мрежу Скупштине Србије.

Чланови Зелене посланичке групе су Дијана Вукомановић, Срђан Драгојевић, Катарина Ракић, Иван Карић, Гордана Чомић, Елвира Ковач, Дејан Раденковић, Јанко Веселиновић…

Посланици из различитих посланичких група активно раде на промоцији и прихватању европских стандарада и норми, пише на сајту те неформалне посланичке групе, а њен циљ је да теме заштите животне средине и одрживог развоја добију приоритет и нађу се у фокусу приликом одлучивања и истовремено доказује да област животне средине не познаје политичке боје и границе.

Неформална Зелена посланичка група основана је у новембру 2009. године, њен рад је први пут обновљен у јануару 2013. године и чланство у групи је добровољно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара