Читај ми!

Скупштина усвојила измене закона о нотарима

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о јавном бележништву и сета пратећих закона, чиме су створени услови да буде одблокиран рад правосуђа.

14.30 - Скупштина завршила другу ванредну седницу. Посланици сутра о "Зојином закону".

14.20 - Усвојене измене закона о нотарима са 193 гласа "за".

14.05 - Посланици гласају о амандманима на измене закона о нотарима.

10.10 - Почела седница парламента на којој посланици расправљају о амандманима на измене закона о наотарима.

Усвојене су измене и допуне Закона о промету непокретности, ванпарничном поступку, породичном закону и о наслеђивању.

Изменама Закона о јавном бележништву омогућава се да уговоре састављају грађани, адвокати и нотари. Овераваће их нотари.

Јавни бележници ће моћи да на посебан захтев странке сачине уговор о хипотеци и заложну изјаву када је потребно да оне имају својство звршне исправе.

Солемнизација (овера нејавне исправе) ће бити таква да се за уговор који сачињавају грађани или адвокат неће тражити посебна форма као сада, већ ће се уговори сачињавати у слободној форми, као и пре 1. септембра 2014. године.

Нотар ће моћи да одбије солемнизацију само ако странка није пословно способна или нема уредно пуномоћје, или када оцени да се ради о апсолутно ништавом уговору. Против таквог решења јавног бележника странка ће имати право приговора суду.

Министар правде Никола Селаковић је рекао да је Влада Србије те измене усвојила у неизмењеном облику, како су предложили представнициа адвоката, истакавши да су дефинисана спорна питања - постојање јавнобележничког записника, уговора о промету непокретности и поступак потврђивања правних послова тзв. солемнизација.

С друге стране, представници опозиције Селаковића сматрају одговорним што је дошло до "парализе правосуђа, јер је тврдоглаво инсистирао на стварима које сада анулира подношењем измена закона" и затражили су његову оставку.

Расправу су пратили су и представници адвокатуре, а председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Драгољуб Ђорђевић рекао је новинарима да ће адвокати почети са радом оног тренутка када измене Закона о јавном бележништву ступе на снагу.

Он је поручио да адвокатура више неће ћутати и да захтев за смену министра Селаковића још важи, али да није услов за обуставу протеста. 

На измене Предлога Закона о јавном бележништву и остале законске предлоге поднето је укупно 23 амандмана посланика и три амандмана које је поднео надлежни Одбор за правосуђе.

Поред странака владајуће коалиције, подршку закону најавила је претходно и опозициона СДС, што је заменик шефа те посланичке групе Јанко Веселиновић образложио тиме да ће се адвокатима омогућити да "опет раде свој посао" и што се показало да Министарство правде и влада нису били у праву и доживели политички пораз.

Да је министар правде Никола Селаковић доживео политички пораз тиме што је прихватио скоро све захтеве адвокатске струке, сматра и шеф посланика демократа Борислав Стефановић.

Он је поновио раније изнет став да министар због тога треба да поднесе оставку, на шта је реаговао заменик шефа напредњака у парламенту Александар Мартиновић, истакавши да је "влада изабрала дијалог са адвокатима, што није њен пораз већ победа демократије и разума".

Посланик Нове странке Владимир Павићевић позвао је министра Селаковића да "призна да је грешио четири месеца", подсетивши да је Селаковић више пута рекао да му није тешко да призна грешку.

Закон ће ступити на снагу дан по објављивању у Службеном гласнику.

Адвокати су почели штрајк 17. септембра 2014. године тврдећи да је Закон о јавном бележништву неуставан.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво