Читај ми!

Штрајк албанских рудара "Трепче"

Око 250 рудара "Трепче" запослених у погонима на југу Косовске Митровице, којима управљају Албанци, ступили су у штрајк. Захтевају да им се каже каква ће бити будућност те фирме, као и да им се објасни зашто су власти у Приштини "замрзле" одлуку о њеном претварању у јавно предузеће.

Влада Косова је у понедељак одустала од најављене намере да преузме контролу и над комплексом рудника "Трепча" на северу Косова, насељеним српском већином.

Како јавља Радио-телевизија Косова, та одлука је донета након жестоке реакције Београда и, могуће, међународног притиска на Приштину, преноси Танјуг.

Скупштина Косова је у уторак усвојила предлог измена и допуна Закона о реорганизацији одређених предузећа и њихове имовине, којим није обухваћена и "Трепча". Тим изменама, како су пренели медији, избегнуто је покретање стечајног поступка за "Трепчу".

Представник комбината Муса Мустафа изјавио је да управа и представници синдиката објашњавају штрајкачима разлоге који су косовску владу навели да промени првобитну одлуку да о претварању "Трепче" у јавно предузеће.

Здравствено стање неколико албанских рудара који штрајкују у јужном делу комбината "Трепча" је погоршано, а косовски премијер Иса Мустафа очекује да рудари прекину штрајк и почну да раде, преносе приштински медији.  

Од 1999. године "Трепчом" на југу Косовске Митровице, где је и рудник "Стари трг", управљају Албанци, а погонима на северу у Звечану, укључујући два рудника код Лепосавића управљају Срби.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво