Пастор: Владине мере једина нада за бољитак

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор каже да 2015. година сигурно неће бити лака, али да нема великог маневарског простора због чега, тврди, треба имати храбрости да се мере Владе примене.

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор истиче у интервјуу за агенцију Танјуг да једино спровођењем Владиних мера можемо да се надамо неком бољитку у будућности.

Грађанима је пожелео да издрже следећу годину, да имају поверења у Владу и Скупштину, иако је свестан да га тренутно немају.

За годину на измаку каже да је као и многе пре ње у којој су одржани ванредни републички избори, али да је ова од значаја за СВМ и због спроведених избора за националне савете националних мањина.

Пастор такође указује да је формирана Влада која има масивну подршку каква се не памти годинама уназад.

Као странка која подржава Владу, СВМ је задовољна оним што су постигли, каже Пастор.

У прилог томе наводи уредбу којом је Влада Србије након 70 година укинула две одлуке из 1945. којима је Мађарима приписана колективна кривица за ратне злочине.

"То је за нас Мађаре изузетно значајно, јер има држава које су чланице Европске уније већ 10 година, а нису успеле да учине тај корак и зато овај резултат сматрам изузетно значајним", појашњава Пастор.

СВМ је задовољан и изменама Закона о социјалном осигурању, које су се тицале плаћање доприноса обавезног социјалног осигурања пољопривредних произвођача.

Наводи у том смислу да су измењени правилници у вези са регистрацијом пољопривредних прикључних машина, што се чине као ситне ствари, али, додаје, за пољопривредне произвођаче то су ствари од изузеног значаја.

За Војвођане је, сматра, врло битно и што ће се градити пруга Београд - Будимпешта, пре свега због отварања нових радних места, али и због оживљавања привреде и транспорта који ће тада изгледати другачије.

"На нашу иницијативу измењена је и уредба Владе којом се предвиђа да корисници социјалне помоћи имају одређене обавезе према држави и друштву, а када је реч о плановима за наредну годину, ми већ годинама говоримо да није довољно предвидети нулту толеранцију за пореску утају, што подржавамо, већ у уз то сматрамо и да држава треба да заштити имовину свих грађана", наводи Пастор.

СВМ се залаже за измене Кривичног законика којима би било предвиђена нулта толеранција и за крађу, а Пастор се нада подршци већине за ту иницијативу, као што се нада да ће у 2015. бити усвојен закон о финанирању Војводине, који касни неколико година.

У догледно време очекује промену Устава, мада наглашава да као акт који изражава стабилност државе, не би требало да буде често мењан.

И кад дође до тога упозорава да промени треба да претходи стручна расправа, а очекује да тај нови устав онда важи у неком дужем периоду.

Оно сто, према његовом мишљењу треба свакако променити у Уставу је део о правосуђу и о положају Војводине.

"Залажемо се за што шире изворне надлежности Војводине, не само пренете, а постоји и читав низ људских права такозване новије генерације која нису предвиђена и прописана сада важећим Уставом, без обзира што је он релативно новијег датума", указује Пастор.

Поносан је, каже, што СВМ никада није у скупштину ушао на листама неких великих странка и истиче да су на последњим изборима освојили највећи број мандата за протекле 22 године.

Када је о политичкој мапи Србије реч, Пастор је рекао да његова странка јесте за укрупњавање политичке сцене јер је неприродно да постоји 30 или 40 политичких странака у парламенту, али да би такође било неприродно да то укрупњавање доведе до хомогенизације.

"Србија је сувише хетерогена у сваком погледу да би две или три странке могле да изразе интерес и начин размишљања свих грађана. Србија је мултинационална и због тога треба водити рачуна и о странкама националних мањина, а ја сам изузетно поносан на чињеницу да је СВМ свих ових година самостално улазила у парламент", закључује Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара