Рационализација јавне управе до краја јуна

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже за РТС да се сузбијањем сиве економије у буџету може уштедети и до 700 милиона евра. До краја године ће се знати колики је вишак у државној управи, а до краја јуна 2015. мора се смањити број запослених, поручује министарка Удовички.

Кори Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да би се у буџету уштедело и до 700 милиона евра, и најављује нове програме у одлучнијој борби против сиве економије.

"То је иницијатива која долази из пословног сектора, али иницијатива за субијање сиве економије је дошла такође и од Савеза за фер конкуренцију. Сива економија је 31 посто у односу на БДП, док је у земљама региона то 23-24 посто", каже министарка Удовички.

Удовички најављује детљније програме како би у сузбијању сиве економије судови и инспекције били боље координирани.

"Најважнија је изградња свести код грађана, да када траже фискални рачун, то значи да улажу у путеве", сматра министарка Удовички.

Истиче да је поред сиве економије, државној управи свакако потребна промена, али како каже боља и ефикаснија државна управа не постиже се преко ноћи. Ипак, постоји план како да се она реформише.

"То је вишегодишњи процес и радиће се у фазама. До краја године имаћемо јасне резултате где су највећи вишкови, а где су мањкови у државној управи. До краја јуна 2015. године мора да дође до смањења броја запослених", каже министарка Удовички.

Удовички је сагласна да отприлике 27.000 људи треба да буде отпуштено из државне службе, али како додаје, ова бројка се смањује и природним одливом.

Идеја је, како каже потпредседница Владе, да се упражњена места у државној служби доделе онима који су већ запослени, и да притоме не отварају нова радна места.

На питање зашто није донет закон о платним разредима, како је то било раније обећано, Удовички каже да је то посао већи него што се очекивало.

Напомиње да се на томе интензивно ради и да да ће до краја марта бити израђен нацрт који ће помоћи у доношењу квалитетнијег и транспарентнијег закона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво