Читај ми!

Озбиљне припреме за председавање ОЕБС-у

Србија идуће године, када преузима председавање ОЕБС-у, треба да покаже озбиљност јер од нас сви много очекују, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је председавање ОЕБС-у велики изазов за Србију. 

"Оно што је важније то је симболична година - 40 година од Хелсиншког завршног акта, тадашња Југославија је била један од оснивача тадашњег Кепса, да је прва конференција после Хелсинкија одржана у Београду", рекао је Дачић.

"Ми смо многе ствари у Србији, за ове две и по године колико постоји коалиција у измењеном саставу, које су изгледале тада немогуће - учинили могућим", навео је министар.

Дачић каже да се десетак година само говорило о Унији, а да су ипак отпочели преговори.

"Ми смо, уместо државе у коју се шаљу миривне мисије, сада држава која председава таквом једном организацијом", истакао је шеф српске дипломатије. 

Нагласио је и да су све владе говориле о потреби економске стабилизације, још од Милке Планинц, а да ниједна влада у историји није донела тако храбар буџет који представља основу за једну здраву државу - а, како каже, нема здраве државе без здраве економије.

Истичући да је председавање ОЕБС-у велики изазов, Дачић је рекао да се Србија озбиљно припрема за ту улогу.

"Мислим да Србија и идуће године треба да покаже своју озбиљност - прво то је велики изазов, јер од нас сви много очекују", рекао је министар.

Министарски савет, на којем ће бити 57 министара спољних послова, заказан је за 3. и 4. децембар 2015. године.

"Већ сада ћемо направити организациони одбор као за Самит са Кином - то ће бити велики мултилатерални скуп који показује да је Србија променила свој међународни положај", рекао је Дачић.

Говорећи о томе како је разумео примедбе председника државе да очекује реаговање на изјаву немачког амбасадора, Дачић је рекао да дипломатија не служи да се дају саопштења, да се води медијска полемика, већ служи да се на неке ствари упозори без присуства јавности.

Сходно томе, МИП штити национале интересе и у том смислу се обављају комуникације са свим амбасадорима, дају се демарши, ноте и ставови о појединим питањима, појаснио је Дачић.   

Додао је да се већ уговара, ако већ није и утврђен термин, пријем немачког амбасадора код премијера Вучића.

"У овом тренутку нам је интерес да колико год је могуће у исто време штитимо и националне интересе, а са друге стране да се пронађе што лакши начин комуникација и разумевања са великим светским силама, као што је Немачка", рекао је Дачић.

Говорећи о стратегији за Косово и Метохију, Дачић каже да је начин на који су косовске власти прогласиле независност апсолутно неприхватљив и да се коси са свим основним принципима међународног права. У том смислу, истиче, дијалог који се води у Бриселу води се као статусно неутралан. 

Дачић је подсетио и да је то био основни принцип када је потписан Бриселски споразум.

"О томе ће бити речи у наредним данима, наша дипломатија спроводи одлуке државних органа", рекао је Дачић.

Према његовим речима, отварање поглавља 35 значи да ће на крају процеса бити одређених примедби на наше законодавство.

"То нема везе са питањем преамбуле и Косова, дијалог се наставља 9. фебруара и Србија ће чврсто бранити своје интересе", рекао је Дачић.

Како је закључио на крају ове године, наш највећи добитак у свим месецима и годинама је поправљање међународног положаја Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво