Читај ми!

Посланици о Закону о енергетици

Скупштина Србије расправљала је о Предлогу закона о енергетици којим се уводи примена Трећег енергетског пакета ЕУ и обезбеђује већа заштита купцима електричне енергије.

21.56 - Посланици завршили рад.  

14.10 - Шефу посланика СДС-а Марку Ђуришићу одузета реч после полемике се шефом напредњака Зораном Бабићем.

10.15 - Почела седница Скупштине Србије.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да нови закон о енергетици широм отвара врата инвеститорима да улажу у област енергетике у Србије и за отварање нових радних места, што је приоритет Владе Србије.

Александар Антић је, представљајући у Скупштини Србије предлог новог Закона о енергетици, рекао да нови закон, који је реформског карактера, значајно побољшава инвестициони амбијент у сектору енергетике и тај закон има снажну инвестициону ноту, преноси Танјуг.

Антић истиче да је пред Србијом је озбиљан инвестициони циклус у области енергетике, јер постоји доста заинтересованих инвеститора из ЕУ, САД и Русије да улажу у ту област у Србији.

"Иако, овај тренутак није најповољнији за такве инвестиције због ниских цена струје, пратимо трендове и време пред нама ће донети нове енергетске објекте у Србији", рекао је Антић.

Нови закон обезбедиће сигурно и квалитетно снабдевања потрошача енергентима, побољшање инвестиционог амбијента, ефикасан рад тржиште гаса и струје, учешће страних лица на тржиште електричне енергије и примену евроспких прописа у тој области, навео је Антић, и додао да се тим законом дефинише енергетска будућност Србије.

Нови закон штити енергетски угрожене купце 

Истиче да ће новим законом бити задржана заштита за енергетски угрожене купце, као и да се овим законом уместо јавног снабдевања, уводи гарантовано снабдевање, као и могућност укидања регулисаних цена струје за гарантовано снабдевање од 1. јануара 2017.

Предвиђено је да Агенција за енергетику Републике Србије од 2017. године, једном годишње објављује извештај о потреби регулисаних цена струје.

Антић наводи да је цена струје ЕПС снабдевања 29 евра по мегават сату , а све остало су мрежарине и други трошкови, истакавши да је цена струје у на тржишту 40 евра по мегават сату.

Министар Антић напомиње да стране компаније за сада немају мотив да уђу на либерализовано тржиште Србије због ниске цене струје.

Говорећи о производњи угља у Колубари, Антић је подсетио да је данас почела производња од 10.000 тона угља дневно са копа Тамнава западно поље који је у мају био поплављен,што ће донети Србији уштеде од 250.000 евра дневно или 7,5 милиона евра месечно.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је у обједињеној скупштинској расправи да ће Србија до 2020. године од 200 милиона евра бесповратне годишње помоћи ЕУ Србији, за сектор енергетике за седам година ће добити 125 милиона евра.

Тај новац ћемо морати да уложимо у изградњу гасне интерконекције, либерализацију тржишта гаса, обезбеђивање резерви нафте и нафтних деривате и подизање учешћа обновљивих извора енергије да би достигли циљ од 27 одсто финалне потрошње енергије из обновљивих извора енергије до 2020.

Јоксимовићева је најавила да ће Србија од ЕУ у 2015, добити бесповратну помоћ за област енергетике од 12, 6 милиона евра, који ће пре свега бити утрошено за смањивање емисије штетних гасова у термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу. 

СДС оптужио Владу за "политички кукавичлук"

Шеф Посланичке групе опозиционе Социјалдемократске странке (СДС) Марко Ђуришић оптужио је Владу Србије за "политички кукавичлук", а када му је председавајући на седници парламента замерио због тог израза, одговорио је да је тај термин у Скупштини употребио премијер Александар Вучић.

Ђуришић је навео да је израз "политички кукавичлук" употребио јер се на данашњој седници није појавила министарка која је пре 15 дана образлагала Закон о планирању и изградњи о коме посланици морају поново да расправљају како би исправили грешке.

Он је као један од аргумената за своју тврдњу, да у Влади Србије постоји политички кукавичлук, навео и то што већ пола године чланови владе избегавају да последњег четвртка у месецу одговарају на питања посланика.

После полемике са шефом посланика СНС-а Зораном Бабићем, када је Ђуришић узвикнуо: „ко је био министар информисања када је убијен Славко Ћурувија", потпредседник парламента Игор Бечић одузео му је реч, пропративши то речима:"Не вреди, превелика острашћеност према премијеру".

Говорећи о Изменама Закона о матичним књигама министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да се то чини како би та законска решења била усклађена са већ усвојеним изменама Закона о државној управи у области услова које државни службеник мора да испуни.

Реч је о давању овлашћења за вођење управног поступка и одлучивање о правима и обавезама физичким и правних лица", рекла је Удовички на седници парламента.

Министарка је додала да је неопходно продужити рок за испуњење прописане обавезе надлежних лица да се целини доставе садржај другог примерка матичних књига у електронском облику надленом министарству.

Удовички је подвукла и да је највећи број општинских и градских управа централном систему приступио у последње две године, односно да је од укупно 1.673 матична подручја 1.154 већ у том систему.

Посланици Скупштине данас поново расправљају и о Предлогу измена и допуна Закона о планирању и изградњи, 15 дана након што је парламент већ усвојио измене тог закона, а како би се исправили пропусти у вези са одредбом која се односи на допринос за уређење грађевинског земљишта. 

Разматрају се и измене Закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе којима је, поред осталог, предвиђено да се објекти за који је покренут поступак за упис права својине, неће рушити до правоснажног окончања поступка за упис права својине.

На дневном реду је и разматрање Предлога закона о потврђивању оквирног споразума Србије и Европске комисије о правилима за коришћење финансијске помоћи ЕУ из претприступних фондова (ИПА Два).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво