Читај ми!

Покрајинска скупштина о предлогу буџета

Посланици Скупштине Војводине разматрају предлог одлуке о буџету покрајине за идућу годину. Представници опозиције су најавили да неће гласати, док ће представници владајуће коалиције предлог буџета подржати.

Према предлогу о покрајинском буџету, укупни приходи и примања, заједно са процењеним износом пренетих неутрошених средстава из ранијих година, и расходи пројектовани су у износу од 62,3 милијарде динара, преноси Танјуг.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић истакао је да је преложени буџет транспарентан и програмски.

"Покрајински буџет је све оно што није републички, односно за разлику од републичког - он је транспарентан и за разлику од републичког - он је програмски", рекао је Пајтић новинарима у Скуштини Војводине.

Пајтић је рекао да покрајински буџет бити усмерен пре свега на развој привреде и пољопривреде у Војводини.

Према његовим речима, одмах по усвајању буџета почетком наредне године биће расписани конкурси за изградњу и реконструкцију, између осталог, 64 водоводне и 89 канализационих мрежа у Покрајини, као и за велики број пројеката из области пољопроивреде.

Предложени буџет мањи је од овогодишњег за 2,3 милијарде динара или око 3,6 одсто, а то смањење је, како је образложено у предлогу, последица пре свега знатно умањених износа трансферних средстава из републике за плате запослених у образовању, због примене закона о смањењу зарада.

Предложеним буџетом Војводине предвиђено је да више од 15 милијарди динара буде усмерено у капитална улагања тако да тај буџет има развојну компоненту, оценио је у изјави Танјугу покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

Радоман је напоменуо да ће укупни буџетски износ од 28 милијарди динара, којим покрајина располаже, бити расподељен на капиталне инвестиције и на пројекте.

Уверен је у то да ће предложени буџет бити усвојен на предстојећој седници Скупштине Војводине, јер су се о томе договорили коалициони партнери у покрајинској власти ДС, ЛСВ и СВМ.

Председник Скупштине АП Вовјводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је новинарима да ће та странка подржати буџет не због тога што мисли да је његов предлог идеално решење већ, како је рекао, због тога што је то једино реално решење.

"Ништа нам друго не преостаје него да подржимо предлог буџета јер са друге стране имамо увођење привремених мера и мислим да то ником не би одговарало", рекао је Пастор.

На питање новинара да прокоментарише јучерашњу одлуку колегијума Скупштине да Војиславу Шешељу не дозволи присуство на данашњој седници скупштине, Пастор је рекао да није било процедуралне могућности да се одобри Шешељево присуство.

Али, нагласио је и да је "врхунац безобразлука да човек који је тражио укидање аутономије жели да присуствује седници покрајинске скупштине".

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки рекао је да ће 2015. година за пољопривреднике бити изузетно тешка а као један од главних разлога навео је чињеницу да су одлуком републичке владе смањене субвенције у пољопривреди.

Критикујући ту одлуку владе, Богарошки је рекао да ће око 550.000 хектара земљишта у Војводини остати без закупа.

"Надам се да ће републичка влада увидети грешку и да ће је исправити са ребалансом буџета у 2015. години", рекао је Богарошки.

Потпредседник Скупштине АП Војводине из редова СНС Ђорђе Милићевић рекао је да напредњаци неће гласати за предложени буџет рекавши да тај предлог буџета ништа добро неће донети грађанима Војводине.

Сличан став изнео је и посланик ДСС Миленко Јованов који је рекао да је предлог буџета исти као и претходни који су довели до осиромашења грађана Војводине и да посланици ДСС неће подржати тај предлог.

На данашњој седници Скупштине Војводине на дневном реду је укупно 28 тачака а осим буџета остало су углавном техничка питања.

У покрајини се очекује бурна седница покрајинског парламента не само због противљења опозиције тако конципираном предлогу буџета, него и зато што су протеклих дана подгрејане несугласице између чланица владајуће коалиције ЛСВ и СВМ, које су кулмирале медијским изјавама њихових лидера Ненада Чанка и Иштвана Пастора.

Чанак је рекао да ће ЛСВ тражити смену председника покрајинске скупштине јер, између осталог, СВМ у протеклом периоду није подржала неколико одлука владајуће коалиције, зато што се Пастор није појавио на протесту покрајинских посланика у Београду због притварања шефа посланичке групе ДС-а Борислава Новаковића, као и због неких других ствари.

Пастор је у одговору поручио Чанку да "изађе на црту ако је мушко", односно да иницијативу за његово смењивање поднесе на седници на којој буде усвајан покрајински буџет за идућу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара