Фратини: Србија највећи добитник Самита

Председник римског Института за међународне организације Франко Фратини оценио је да је Србија највећи добитник трећег Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе с обзиром на то да потписани споразуми отварају пут новим инвестицијама из Пекинга.

Фратини је у изјави Танјугу оценио да је самит чији је домаћин била Србија веом значајан "јер доприноси изврсној сарадњи премијера Србије и Кине, Александра Вучић и Ли Кећијанга".

Навео је да у нашу земљу "после веома важних споразума са Руском Федерацијом и Уједињеним Арапским Емиратима, сада долазе нове инвестиције из Кине".

Фратини наглашава да је "највећи добитник" самита наша земља, истичући да је реч о изузетно важном догађају, чији резултати су, како каже, веома велики.

"Нагласио бих чињеницу да је огромно достигнуће то што је супер сила попут Кине заинтересована да инвестира и реализује послове на Западном Балкану, на првом месту у Србији, али и у другим земљама региона", рекао је Фратини.

Додао је да су конкретни резултати и споразуми који су потписани "од огромног значаја не само за овај тренутак, већ и за будућност".

Фратини сматра да је одлука Пекинга да "овог момента инвестира у Србији - веома паметна" јер ће наша земља, како оцењује, за неколико година бити једна од чланица ЕУ.

"Кина игра своју игру увек веома мудро. Знам Кинезе и њихове званичнике и знам да улажу новац у најпрофитабилније области", рекао је Фратини.

Он наводи да је управо Западни Балкан "профитабилан регион" будући да се тржишта у овом подручју шире, а не треба занемарити да државе имају "конкретну перспективу" чланства у ЕУ.

Фратини истиче још једну значајну димензију коју је самит у Београду имао за целу Европу због чега и она може да се сматра добитником.

С тим у вези он подсећа на споразум о модернизацији пруге Београд-Будимпешта, истичући да је реч о веома важном инфраструктурном повезивању две европске престонице.

Фратини је додао да су постигнути споразуми о развијању трансевропске мреже на Балкану добри и за регион и за Европу.

Он каже да и Кина "излази из самита као добитник" јер је показала колико је важно да се инвестира новац у "тржиште које обећава".

"Западни Балкан, наиме, представља тржиште које ће, за неколико година, бити саставни део тржишта Европске уније", оцењује Фратини.

На питање да ли се могу очекивати препреке из ЕУ у реализацији пројеката договорених на Самиту, Фратини каже да се нада да се то неће десити  и истиче да то не би било економски оправдано.

"Споразуми који помажу Западном Балкану значе истовремено и помоћ Европи", наводи Фратини.

Бивши шеф италијанске дипломатије каже да би из угла Брисела било много боље да преговара са земљама кандидатима за чланство, као што је Србија, са бољом - уместо тешком економском ситуацијом.

"Ово је добитна ситуација за све и мислим да ће нова Европска комисија умети да цени уместо да се противи договорима", закључио је Фратини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се