Читај ми!

Западни Балкан приоритет председавања ОЕБС-у

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће Западни Балкан и регионална сарадња бити приоритет председавања Србије ОЕБС-у, али и подстицање мировног процеса у Украјини.

"Сматрам да је наш регион на правом путу и очекујем да ће наше председавање дати додатни импулс регионалној сарадњи", поручио је Дачић на свечаном пријему поводом завршетка председавања Швајцарске и почетка председавања Србије ОЕБС-у, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Србија је, као кандидат за чланство у Европској унији, искрено посвећена јачању сарадње са суседима и земљама региона у целини.

Дачић је указао да ће председавање Србије ОЕБС-у од 1. јануара 2015. бити веома важно с обзиром на кризу у Украјини, која је обележила досадашње швајцарско председавање овом организацијом.

"Свесни смо да ће и 2015. године Украјина бити доминантна тема у ОЕБС-у и да ће бити потребан исти ниво ангажовања", нагласио је српски шеф дипломатије.

"У том контексту, наш приоритет биће подстицање свеобухватног мировног процеса", додао је Дачић, подсетивши на закључке Министарског састанка у Базелу, који потврђују даље ангажовање ОЕБС-а у Украјини.

Дачић је навео да се идуће године навршава 40 година од усвајања Завршног акта у Хелсинкију, те да ће српско председавање бити прилика да се потврди значај тог документа.

"Намеравам да одмах на почетку председавања разговарамо са партнерима у ОЕБС-у о наставку процеса започетог у Хелсинкију", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да Србија посвећује велику пажњу припремама за председавање, о чему сведоче његове посете Француској, Русији и Украјини које данас отпочиње, ради консултација са важним актерима ради што бољег председавања, у интересу Европе.

"Учинићемо све да председавање Србије ОЕБС-у буде конструктивно и да остваримо конструктивне резултате", поручио је Дачић.

Амбасадор Швајцарске у Београду Жан Данијел Рух поручио је Србији да се припреми за оно што је непредвидиво.

"Пошто ОЕБС има оруђе за решење конфликата и Швајцарска је развила једно практично џепно оруђе које ће вам сигурно помоћи да се суочите са изазовима који су пред вама. Прихватите овај швајцарски војни ножић", обратио се Рух Дачићу.

Дачић је рекао и да је већ одређен датум Министарског састанка у Београду те да ће тај огроман скуп бити одржан у београдској "Арени" 3. и 4. децембра 2015, уз учешће 57 држава чланица ОЕБС-а, министара спољних послова и других разних организација, као и медитеранских и азијских партнера.

Свечаном пријему, који је Дачић приредио у сарадњи са Амбасадом Швајцарске у Србији, присуствовали су шефови дипломатских мисија и представници међународних организација у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се