Уставни суд не одлучује о Бриселском споразуму

Уставни суд Србије одбацио је захтев за оцену уставности Бриселског споразума јер је већином гласова оценио да је реч о политичком, а не о правном питању, сазнаје "Политика".

Одлука је донета 10. децембра, на 35. седници Уставног суда. Овој одлуци претходило је више припремних рочишта а главна расправа трајала је цео дан.

Како сазнаје Политика, суд је на 40 страница образложио одлуку о одбацивању предлога за оцену уставности Бриселског споразума, али образложење још није објавио на свом званичном сајту.

Подносилац предлога за оцену уставности била је посланичка група Демократске странке Србије.

Подсетимо, министар правде Никола Селаковић изјавио је средином ове године да Уставни суд Србије треба да се прогласи ненадлежним за утврђивање уставности Бриселског споразума између Београда и Приштине јер је реч о политичком акту.

"Уставни суд није надлежан да оцењује политички акт, јер ће тиме преузети улогу Владе Србије за утврђивање и вођење политике", рекао је Селаковић у јавној расправи о предлогу за оцену уставности споразума потписаног у Бриселу у априлу 2013. године.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво