Читај ми!

Копач: Самит постао важан део дијалога Европе и Кине

Премијерка Пољске Ева Копач поручила је да је Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе постао важан део дијалога између Европе и Кине и може да послужи као мост између великих политика и билатералних односа Кине са европским земљама појединачно.

Премијерка Пољске Ева Копач је у ауторском тексту за Танјуг написала: "Европа и Источна Азија су два стуба стабилности, мира и раста у Евроазији. Дужни смо да водимо суштински дијалог о безбедности, међународном праву и суздржавању од употребе силе у међународном окружењу.

У историји пољско-кинеских дипломатских односа, која траје већ 65 година, садашња деценија је изузетна. Последње четири године изнедриле су три велика дипломатска догађаја који су променили основе и концепт односа између Пољске и Кине. Током посете председника Бронислава Коморовског Кини 2011. године, успостављено је билатерално стратешко партнерство. Током наредне године, Варшава је била домаћин самита на високом нивоу земаља централне и источне Европе и Кине, којим је ударен камен темељац за формат сарадње 16+1. Трећи догађај је прва посета (кинеског председника) Си Ђинпинга Европској Унији 2014. године.

Међутим, прави изазов је да се ове дипломатске иницијативе преточе у опипљиве резултате. У том контексту, сарадња 16+1 може да послужи као мост између великих политика ЕУ и Кине и билатералних односа Кине са европским земљама појединачно. Она укључује искуства земаља региона ЦЕЕ (централне и источне Европе) из дугих односа с Кином и специфичне обрасце тих односа, и пружа јединствену прилику за узајамно деловање унутар групе држава које су током последње три деценије пролазиле кроз свеобухватне промене.

Формат 16+1 је постао важан део дијалога између Европе и Кине. Желели бисмо да буде усмерен на четири стратешке области од заједничког интереса: Политика - заједничка брига о суседима. Европа и Источна Азија су два стуба стабилности, мира и раста у Евроазији. Дужни смо да водимо суштински дијалог о безбедности, међународном праву и суздржавању од употребе силе у међународном окружењу.

Комуникација и инфраструктура - нови Пут свиле. Трговински обрасци из давних времена добијају нову улогу у ери глобализације. Везе путем копна, мора и ваздуха између Европе и Кине нису само инструмент економског раста наших регија. Ови путеви - већ постојећи или тек планирани - повезују појединце, компаније и организације, градећи међусобно разумевање и снажне друштвене и културне везе.

Инвестиције и финансије. Данашња привреда не своди се само на трговину. Значај развијених токова капитала, мултинационалних ланаца снабдевања и веза између банака и берзи је у порасту. Прилив инвестиција је и даље испод могућности наших земаља и регија. Има довољно простора и могућности за инвестиције које могу да трајно унапреде економију наших земаља. Због тога је у Варшави успостављен Механизам сарадње агенција за промоцију инвестиција, а намеравамо да успоставимо и друге инструменте сарадње.

Зелени раст. Током протекле деценије, регион ЦЕЕ је убрзано кренуо путем зелене модернизације. Енергетска ефикасност, технологије чистих вода и нови системи развоја градских заједница су фактори од заједничког интереса унутар групе 16+1. Регион централне и источне Европе сарађује са Кином у различитим форматима, али сви они служе двема главним сврхама: изградњи међусобног политичког разумевања и јачању економске сарадње у глобализованом свету. Пољска ће се још више ангажовати у свим областима сарадње и у новом формату 16+1.".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво