Читај ми!

Београдске смернице за јачање сарадње

Премијер Кине Ли Кећанг у ауторском тексту наводи да ће на Трећем састанку Кине и 16 земаља централне и источне Европе бити утврђене београдске смернице, које ће предлоžжити известан број иницијатива у циљу јачања свеукупне сарадње земаља учесница.

"Драго ми је што долазим у званичну посету Србији и учествујем на састанку са 16 шефова влада земаља централне и источне Европе. Пред полазак на путовање, које ми причињава велико задовољство и поново ме доводи на то очаравајуће подручје на западу Евроазије, осећам да се враћам међу пријатеље и сроднике, и верујем да ће много тога бити постигнуто током ове посете", истакао је Ли Кећанг у ексклузивном ауторском тексту за Танјуг, који преносимо у целости.

Откако је иницирана сарадња Кине са земљама ЦЕЕ пре три године, остварили смо ближе размене и сарадњу и продубили традиционално пријатељство Кине и 16 земаља, што је донело опипљиве користи нашим народима и пословању.

Као план за сарадњу, Букурештанске смернице, постављене пре годину дана, установиле су три главна начела и шест приоритетних области за сарадњу Кине и земаља ЦЕЕ. Током протекле године, одлучно смо применили те смернице, реализовали план и обезбедили велики број пројеката сарадње. Чак 69 иницијатива за сарадњу укупне вредности од две милијарде америчких долара договорено је током другог састанка локалних лидера. Народна банка Кине и банке из земаља ЦЕЕ постигле су споразум о инвестицијама од две милијарде америчких долара на међубанковном тржишту обвезница.

У сарадњи у области нуклеарне енергије учињени су знатни помаци, а Кина је потписала споразуме о сарадњи у надзору квалитета са једним бројем земаља ЦЕЕ.

Улагања кинеских компанија у земљама ЦЕЕ сада надмашују пет милијарди америчких долара. Очекује се да ће Инвестициони фонд за сарадњу Кине и земаља ЦЕЕ, успостављен пре мање од годину дана, реализовати инвестиције у вредности од 200 милиона америчких долара до краја године. Производи из земаља ЦЕЕ, који су наишли на одличан пријем на Сајму земаља ЦЕЕ 2014, постају све популарнији међу кинеским потрошачима.

С обзиром на дубоко традиционално пријатељство и одсуство сукоба фундаменталних интереса, Кина и земље ЦЕЕ могу да уважавају међусобне интересе и питања и да се опходе једни према другима са искреношћу и на равној нози. Заједно, ми представљамо огромно и динамично тржиште од 1,5 милијарди људи и са економијом вредном 10 билиона америчких долара.

Ми засигурно можемо да остваримо напредак од обостране користи, имајући у виду наше сличне нивое развоја, снажну економску комплементарност и велике изгледе за сарадњу.

Земље ЦЕЕ имају чврсте економске основе и довољно људских ресурса и хитно им је потребно додатно финансирање како би се њихова инфраструктура унапредила и модернизовала. Кина, са своје стране, има чврст индустријски сектор, адекватне резерве стране валуте, као и модерне и економичне секторе за производњу железничке, електричне и друге опреме, који улазе на глобално тржиште. Две стране могу да поставе развој инфраструктуре као приоритет, сарадњу на великим пројектима као камен темељац, а разне облике улагања и финансирања као основу за подизање наше практичне сарадње на виши ниво у корист народа обеју страна. 

На овом састанку биће утврђене београдске смернице, унапређена верзија која иде упоредо са Букурештанским смерницама и која ће предложити известан број иницијатива у циљу јачања свеукупне сарадње Кине и земаља ЦЕЕ. Кина се нада да ће то бити прилика да 17 земаља синхронизују међусобне средњорочне и дугорочне развојне циљеве и Стратешку агенду за сарадњу Кине и ЕУ 2020, да отпочну формулисање средњорочне агенде за сарадњу Кине и земаља ЦЕЕ, и ојачају сарадњу како би она брзо сазрела и напредовала. 

Изградња копнено-поморске експресне линије између Кине и Европе постала је најзначајнија ставка за сарадњу на великим пројектима између Кине и 16 земаља ЦЕЕ. Прикладна и ефикасна мрежа која повезује Азију и Европу одувек је била сан земаља у овом региону. Инцијатива 'Појас и пут', коју је Кина предузела, има за циљ сарадњу са другим земљама како би се тај сан остварио. Северни пут, захваљујући редовним возовима између Кине и Европе, могао би да постане нова главна саобраћајница за транспорт и логистику протежући се до западне Европе преко централне и источне Европе. Базиран у грчкој луци Пиреј и железничкој прузи Београд–Будимпешта, Јужни пут би могао да буде копнено-поморска експресна линија између Кине и Европе. 

То ће знатно повећати регионалну повезаност, подстаћи економски развој земаља дуж тог пута и омогућити нов и прикладан приступ за кинески извоз у Европу и за улазак европских производа у Кину, имајући у виду да је тиме обухваћена област од 32 милиона људи и 340.000 квадратних километара територијалне површине.

Кина је спремна на сарадњу са земљама дуж тих путева како би активно промовисала сарадњу у олакшавању транспорта, логистике и царињења.

Поздрављамо учешће већег броја земаља ЦЕЕ у унапређењу и модернизовању везне мреже. Копнено-поморска експресна линија између Кине и Европе, заједно са редовним возовима између Кине и Европе и постојећим транспортним и логистичким путевима, постаће интегрална, прикладна и ефикасна мрежа која повезује Азију са Европом.

Практична сарадња у области трговине и пословања и даље има неискоришћен потенцијал. Трговина између Кине и земаља ЦЕЕ премашила је вредност од 50 милијарди америчких долара током три узастопне године, с тим да је раст кинеског увоза знатно надмашио раст извоза.

Трговина између две стране достигла је близу 55 милијарди америчких долара у првих 11 месеци ове године, што је девет одсто више на годишњем нивоу, при чему је кинески увоз порастао много брже него извоз.

Кина ће наставити да увози више висококвалитетних производа из 16 земаља ЦЕЕ, како би постигла динамични трговински баланс, и уложиће све напоре да оствари годишњу трговину од 100 милијарди америчких долара у најкраћем могућем року.

Кинеска влада ће охрабрити конкурентне кинеске компаније да инвестирају у земљама ЦЕЕ, и поздравља инвестиције компанија из земаља ЦЕЕ у Кини. Кина ће предложити пакет оквира за инвестирање и финансирање који омогућује и кинеским и компанијама из земаља ЦЕЕ да користе вишеструке форме финансирања, које сматрају одговарајућим, као што су банкарски зајмови и инвестициони фондови за сарадњу, како би се пружила финансијска подршка чврсто успостављеним и значајним пројектима између две стране.

Размене између народа и субнационална сарадња служе да ојачају пријатељство и међусобно поверење, а то ће, с друге стране, поспешити свеобухватну сарадњу.

Кина је спремна да повећа размене са 16 земаља ЦЕЕ на пољу омладине, културе, образовања и у другим областима, како би се обезбедиле успешне активности током 2015, која је година унапређења сарадње Кине и земаља ЦЕЕ у домену туризма, и како би се што пре успоставио научно-истраживачки центар Кине и земаља ЦЕЕ. Кина се нада да би кинеским посетиоцима могло бити олакшано добијање виза.

Две стране, такође, морају да ојачају сарадњу на локалном нивоу подстичући разне регионе, покрајине/државе и градове на сарадњу у области економије, енергетике, пољопривреде и на другим пољима, како би користи од сарадње Кине и земаља ЦЕЕ биле још веће.

Морамо да подржимо рад Секретаријата за сарадњу Кине и земаља ЦЕЕ, као и развој бројних удружења за сарадњу и друге платформе, и охрабримо активно учешће већег броја група и појединаца који би могли да допринесу нашој сарадњи.

Међународна политичка и економска ситуација подвргнута је дубоким променама. Опоравак глобалне економије као целине је и даље тежак процес. А земље су суочене са хитним задатком развијања економије и побољшања живота људи.

Током протеклих година, у свеобухватној сарадњи Кине и Европе постигнут је знатан напредак, а то не само што је подстакло наш појединачни економски развој и структурално прилагођавање, већ је такође постало сидро светског мира и стабилности.

Кина подржава процес европских интеграција, као и уједињену, стабилну и просперитетну Европу која игра већу улогу у међународној заједници. Предложена изградња партнерстава за мир, раст, реформе и цивилизацију између Кине и Европске уније ове године је донела нову виталност односима Кине и ЕУ.

Свеобухватно стратешко партнерство између Кине и Европске уније се сада налази на новој историјској полазној тачки. Сарадња Кине са 16 земаља ЦЕЕ неће резултирати распарчавањем Европске уније. Напротив, то ће помоћи продубљивању сарадње Кине и Европске уније и сузити ракорак у развоју између источних и западних делова Европске уније, што би могло да игра улогу у олакшавању постизања "вишебрзинске Европе". Сарадња Кине и земаља ЦЕЕ је несумњиво део сарадње Кине и Европе, и те две сарадње би природно могле да се одвијају паралелно и да се узајамно јачају.

Кина и 16 земаља ЦЕЕ су као суседи, иако их деле хиљаде километара, зато што градимо, нашом визијом и напорним радом, мост пријатељства и сарадње који повезује Азију и Европу. То је мост за сарадњу, мост који повезује наша срца и мост који служи како нама данас, тако и нашим будућим генерацијама. За "градитеље мостова" попут нас, највећи извор олакшања је да видимо да се још људи и компанија из наших 17 земаља пење на тај мост, који ће их приближити остварењу њихових снова и жеља."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво