Читај ми!

Пајтић: ДС неће гласати за буџет

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да посланици те странке у републичком парламенту неће гласати за нови буџет Србије, не зато што су опозициона странка, већ зато што је рестриктиван и гура земљу у рецесију.

Бојан Пајтић је на седници Главног одбора ДС-а, која је почела минутом ћутања због смрти ватерполо селектора и члана те странке Ненада Манојловића, изнео став странке да у Скупштини Србије неће гласати за буџет јер "смањује плате и пензије уместо да укида непотребне субвенције".

"Нећемо да гласамо јер смањује субвенције у пољопривреди, највиталнијој и једној од најзначајнијих грана привреде. Нећемо да гласамо јер буџет говори да је залагање владе против сиве економије декларативно, и јер влада прича једну ствар када је реч о борби против сиве економије, а потпуно се другачије понаша у пракси, што је неприхватљиво", рекао је Пајтић.

Пајтић истакао да се последњих година социјално-економска ситуација у земљи драстично погоршала, да јој прети егзодус образованог становништва, да привреда срља у колапс и поручио српском премијеру да позове сав интелектуални потенцијал земље како би заједно радили на решавању проблема у којима се Србија налази.

Председник ДС-а нагласио је да актуелна влада говори о реформама, али да је реч о погрешним мерама фискалне консолидације које су довеле да "муњевито гурну низбрдо камен који смо мукотрпно 20 година гурали узбрдо".

Повећање акциза, ПДВ-а, смањење плата и пензија, објасно је Пајтић, довело је до рецесивног удара на привреду, смањења куповне моћи становништва и смањења пореских прихода, и јак удар на финансијски и буџетски систем.

"Последица ће бити смањење акциза и потрошње и да ће свака друга радња у земљу наставити да буде затворена, да ће зато власт морати поново да повећа порезе и да смањује плате и пензије", оценио је Пајтић.

Он је додао да се премијер Србије Александар Вучић позива на похвале Међународног монетарног фонда као аргумент за вођење тренутне економске политике, али да не саопштава која је пројекција ММФ-а за Србију до 2020. која је, како је подвукао, лоша.

"Ако се настави оваква политика догодиће се оно што се својевремено догодило у Чешкој и Словачкој - егзодус људи од струке и знања. Та политика доводи до тога да ће лекар који је 22 године уложио у своје образовање, када добије плату од 55.000 динара, да спакује кофере и напусти земљу. Доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати никога да нас лечи, да нам учи децу...", сматра Пајтић.

Председник ДС-а је рекао и да нису испуњена обећања актуелне власти о смањењу корупције, нити о отварању нових радних места, истичући да се у последње две године Србија задужила седам милијарди евра, а да је до тада, од времена Јосипа Броза Тита, то било укупно 14 милијарди.

"Успели су и Народну банку Србије да доведу до тога да буде губиташка фирма, што је вероватно преседан не само у модерној историји Србије, већ и шире. Уместо да Вучић позове све интелектуалне потенцијале да се обједне у решавању проблема и да медији подигну глас и кажу да је ситуација алармантна, да нам прети колапс, ми у медијима читамо да су се против нас уротиле западне силе, баве се војним парадама, разбрибригом и шминкањем српске стварности", рекао је Пајтић.

Пајтић је препоручио да би Србија требало проблем из рецесије да реши попут успешних земаља улагањем у инвестиције и јавне радове.

"Никада се сиромашан човек није обогатио штедњом и у њој нема перспективе. Крајње је време да премијеру неко саопшти да неолиберални концепт не може да донесе резултат. Примењивање истог рецепта који је користио Пиноче пре 40 година не доноси резултат, већ само смањује привредне токове, осиромашује грађане", рекао је Пајтић.

Пајтић је нагласио да би Србија требало да успоставу себе као правну државу, да се у њој изгради друштво слободних медија, у којој јавне инвестиције подстичу развој привреде, да постоји прогресивно опорезивање и да се тајкунима не опраштају дугови.

"Треба да се успостави као правна држава у којој постоји правна сигурност. Својим личним примером демократе кажу - доста је било. Нећемо да прихватимо кршење људских права, овакву социјално-економску политику. Хоћемо да будемо у друштву које напредује", поручио је Пајтић.

Нови активизам ДС-а

Говорећи о раду те странке, Пајтић је констатовао да је претходни период обележен новим активизмом ДС-а обиласком градских и општинских организација те странке како би се добила подршка становништва широм Србије за супротстављање рестриктивној политици републичке владе.

"Ми немамо право да ћутимо и право да прикривамо чињеницу да је данас огромна већина медија под цензуром или аутоцензуром, да је велики број чланова ДС на удару, да се крши претпоставка невиности, да се злоупотребљава институција притвора...", рекао је Пајтић подсећајући да је 76 чланова ДС-а било у притвору последње две године, а да је оптужница подигнута у мањем броју случајева.

Председник демократа изјавио је и да ће ДС учествовати на локалним изборима у Мионици, али не и у Лучанима, поручивши да у Србији не постоји демократија.

"Изражавамо снажан протест на оно што се догодило у Лучанима, али нећемо да толеришемо ситуацију да се ДС избацује из просторија усред изборне кампање. Немамо право да пређемо преко тога, да се правимо да постоји демократија у Србији. Учешће на изборима у тој општини значило би да прихватамо да постоје демократски избори, а они не постоје све док се опозицији ускраћују услови за елементарно деловање", рекао је Пајтић.

Према Пајтићевим речима, у овом тренутку у Србији не постоји ниједна опозициона странка осим Демократске странке која зато, како је рекао, има највећу одговорност у држави.

"Формирали смо радну групу за опредељивање програмских праваца ДС у новим околностима. То је важно јер желимо да ДС снажно профилишемо као странку која има највећу одговорност у овој држави и друштву. Правили смо грешке у прошлости, али то смо платили када је реч о политичкој одговорности", рекао је Пајтић.

Он је нагласио и да демократе имају обавезу да грађанима Србије врате достојанство и све што су изгубили претходних 25 година "ходајући танком жицом између страха и наде".

"ДС има обавезу грађанима да врати достојанство које ова влада крши сваки пут када им да лажно обећање, када им вређа интелигенцију да ће бити боље крајем 2015, 2016, 2017...", рекао је Пајтић оценивши да то рађа атмосферу лажних обећања и социјално-економског безнађа.

Према његовим речима, Србији је потребно враћање достојанства и да све не зависи само од хира једног човека.

"То враћање достојанства није могуће без интелектуалаца, средњег слоја нити без Демократске странке", закључио је Пајтић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се