Предложени буџет Војводине мањи за 3,6 одсто

Покрајинска влада утврдила је предлог одлуке о буџету Војводине за идућу годину, према којем су укупни приходи и расходи пројектовани у износу од 62,3 милијарде динара, што је око 3,6 одсто мање од овогодишњег покрајинског буџета.

Смањење буџета је последица пре свега знатно умањених износа трансферних средстава за плате запослених у образовању, због примене закона о смањењу зарада, наводи се саопштењу Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу, преноси Танјуг.

Предложеним буџетом су планиране и капиталне инвестиције као и наставак мера и активности усмерених на одржавање нивоа и раста запослености, унапређивањем привредног амбијента и реализовањем непосредних подстицаја за запошљавање.

Планирано је и да издвајања у виду директних капиталних улагања или подршке општинама и другим институцијама износе више од 15 милијарди динара.

Према том предлогу задужења покрајинског буџета биће смањена за више од 100 милиона динара, а нето износ разлике између новог задуживања и отплате главнице дуга је позитиван пошто је, како је прецизирано, за отплату дуга предвиђено 2,2 милијарде динара а планирано задуживање износи највише 2,08 милијарди динара.

Задуженост АП Војводине неће у 2015. години утицати на дефицит, који је утврђен у износу од 5,4 милијарде динара, а задуживање је предвиђено ради опремања здравствених института у Сремској Каменици.

Предлогом одлуке о буџету предвиђено је да средства за финансирање укупног фискалног дефицита буду обезбеђена највећим делом, односно 93,5 одсто, из пројектованог износа пренетих неутрошених средстава из ранијих година.

У складу са обавезом прописаном у Закону о буџетском систему, буџет покрајине за идућу годину први пут је предложен по програмском моделу.

Покрајинска влада утврдила је и предлог одлука којима се покрајински Фонд за капитална улагања трансформише у Управу за капитална улагања АП Војводине а та промена је, како је образложено, неопходна због усклађивања са прописима и омогућавања ефикаснијих капиталних улагања у покрајини, уз обезбеђивање континуитета рада те институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се