Читај ми!

"Добро би било да променимо Устав пред улазак у ЕУ"

Србију нико не условљава да одмах мења Устав, након отварања поглавља 35 које се тиче Косова, каже шеф дипломатије Ивица Дачић. Нико пред Србију формално није поставио услов признања Косова за улазак у ЕУ, истиче Дачић.

''Несумњиво је да би било добро да Србија промени свој Устав пред улазак у Европску унију, јер на тај начин би све примедбе или сугестије из ЕУ могле да се нађу у новом Уставу, али да би се утврдило поглавље 35, треба најпре да дође до пуне имплементације онога што је договорено у Бриселу, рекао је министар спољних послова за лист Данас, преноси Танјуг.

На питање да ли је тачно да Берлин тражи промену Устава и брисање Преамбуле о Косову, чиме се имплицира признавање независности Косова, Дачић је истакао да нико пред Србију формално није поставио услов признања Косова за улазак у ЕУ.

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц недавно је за НИН изјавио да је пре уласка у ЕУ Србија нормализује односе са Косовом уз правно обавезујући документ.

Међутим, Дачић истиче да су министар Курц и његови сарадници одмах посали деманти, истичући да је нарочито нетачно то да Србија мора да призна Косово.

Како је навео, објаснили су да је Курц само поновио оно што већ стоји у ставовима Европског савета да треба да се ради на нормализацији односа.

"У том смислу требало би да буде потписан неки правно обавезујући документ. Али каква је садржина тог документа, то у овом тренутку нико у ЕУ не би могао да одговори", додао је Дачић.

Дачић је напоменуо да се већ ради на нормализацији односа са Косовом и да захтева за признавањем независности Косова нема,. Ако га буде, о томе ћемо се тада изјашњавати. За сада нема ничег алармантног, поручио је Дачић.

Коментирашући изјаву Јоханеса Хана, који је рекао да сигурно ЕУ неће примити у свој састав земље које имају нерешена питања и које тај проблем могу да пренесу у ЕУ, Дачић сматра да је председник Томислав Николић протумачио тако да то подразумева да Србија мора да призна независност Косова.

На питање да како разни представници ЕУ имају јасан став о Косову и говоре да Косово треба што пре да се призна, али званичног захтева није било и да изгледа да Влада и председник различито читају стварност, Дачић поручје да не постоје дисонантни тонови, нити различито схватање стварности.

''Око стратешких циљева нема различитих схватања, нарочито између председника и премијера. Међутим, овде се знају уставне надлежности по којима влада утврђује и води унутрашњу и спољну политику, а председник Републике представља земљу и придржава се Устава", подсетио је Дачић.

Према његвоим речима, нормално је да у таквим односима не морају да постоје идентични ставови. "У време док су Милошевић и Тадић били председници, та питања се нису постављала, јер је практично Влада била у сенци председника'', закључио је Дачић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара