Читај ми!

Спровођење споразума, па поглавље 35

Немачка ће дати сагласност за отварање поглавља 35 тек када се у потпуности спроведу обавезе које проистичу из Бриселског споразума и када Србија јасно искаже спремност да настави дијалог са Приштином, саопштила је Aмбасада Немачке у Београду. Не постоји списак од 11 тачака.

У саопштењу Амбасаде Немачке достављеном Танјугу, наводи се да је "српска влада одавно упозната са очекивањима".

Сада, након што је напокон формирана косовска влада, битно је да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави и да допринесе брзом затварању празнина у спровођењу Споразума о нормализацији односа из априла 2013. године.

Европска унија, како се додаје, очекује од Србије и Косова даљи напредак у процесу нормализације односа.

У саопштењу Амбасаде Немачке такође се наводи да нису тачни медијски наводи о постојању списка од 11 тачака из Берлина које Србија треба да испуни пре отварања поглавља 35.

И дипломатски извори у Бриселу рекли су раније Танјугу да Берлин није поставио никакве нове услове Србији за отварање првих поглавља, али да инсистира да се најпре спроведе све оно што је договорено у оквиру Бриселског споразума.

"Нема нових захтева Србији", рекао је Танјугу високи западноевропски дипломата, који је желео да остане анониман, осврћући се на писање једног београдског листа о 11 "немогућих" захтева Немачке да би Србија добила зелено светло за отварање поглавља.

Он је нагласио да је поменутих 11 тачака у вези са обавезама које је Србија већ преузела у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, а досад их није спровела или их је спровела само делимично.

"Тих једанаест тачака су одавно познате властима у Београду и то није ништа ново", указао је он.

Поред тога, рекао је Танјугов извор, није реч о "немачким захтевима" него о листи коју је члановима Европског савета предочио Фернандо Ђентилини, близак сарадник Кетрин Ештон, који је активно учествовао у дијалогу, а сада ради за њену наследницу, високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини.

"Ђентилини је предложио да се отварање поглавља 35 у преговарачком процесу услови спровођењем ових обавеза, а Немачка и Велика Британија су то подржале", објаснио је он.

Танјугови извори кажу да Немци и Британци остају при ставу да поглавље 35, које је везано за спровођење Бриселског споразума, буде отворено пре свих других, мада је већина осталих чланова Савета била склона да се прво отвори поглавље 32 – о финансијској контроли, за које је Србија потпуно спремна.

"С обзиром на то да се одлуке о проширењу доносе консензусом свих 28 чланица, практично је немогуће да се поглавља отворе ове године", рекао је функционер ЕУ блиско упућен у ток дебате.

Он је указао да се унутар Савета тренутно разговара да ли да се у закључке овог тела, које ће последњи пут у овој години заседати 18. и 19. децембра, унесе једна реченица о могућности да се прва поглавља отворе у првом кварталу 2015.

"За то се залажу Италијани, који до краја године председавају ЕУ, а алтернатива је да се ово питање једноставно прескочи и остави за неки наредни самит", рекао је он.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се