Читај ми!

Вучић: Јасна и недвосмислена подршка Рима

Премијер Србије Александар Вучић каже да Србија ужива јасну и недвосмислену подршку Италије на свом европском путу, али и у оквиру билатералних односа. Понавља да никога у ЕУ неће да моли за отварање преговарачких поглавља.

Александар Вучић се, током званичне посете Риму, састао са својим колегом Матеом Ренцијем, као и са председником Италије Ђорђом Наполитаном.

"Рекао сам (Матеу) Ренцију да смо веома захвални на начину на који нас Италија подржава, да никога ништа не молимо, да ни на кога никада нисмо љути, па ни на оне који понекад од Србије траже можда и више од онога што је могуће, да верујемо да ће наше реформе дати резултате", рекао је Вучић новинарима у Риму.

Навео је да је Италија тражила отварање поглавља до краја године, да су донели резолуцију у парламенту и да ће и у Европском парламенту изразити своју жељу и показати јасну приврженoст и подршку Србији на њеном европском путу.

"Ја сам рекао Ренцију да нисам и нећу никога да молим ни за шта. У име Србије бих био у стању да молим шта год хоћете, али за отварање датума нећу да молим никога. И мислим да су наши италијански домаћини и пријатељи то одлично разумели и мислим да су то сви и те како добро разумели", нагласио је Вучић.

Истакао је да, за разлику од неких у претходним годинама, нема намеру да се додворава ни свом народу ни било коме другом.

"Ако ви нисте видели за шест месеци велике реформе – а видео их је један Матео Ренци и многи светски лидери, и виде их од Закона о раду, о стечају, пензијама, до мера фискалне консолидације и аранжмана са ММФ-ом – ако то све нисте видели и ако то није било довољно, па, извините, шта желите, да вас молимо? Кажите. Има нешто око Косова? Па, кажите шта, да видимо можемо ли или не можемо. Овако на ћутање не умем да одговарам и нећу да молим никога ништа", поручио је Вучић.

Како је оценио, разговори са италијанским колегом били су изванредни и о будућности Србије у Европи и о билатералним односима, као и о томе како да Србија привуче још више италијанских инвеститора.

Договорена Ренцијева посета Београду

Премијер Вучић је рекао да је Италија највећи трговински партнер Србије, а трговинска размена је три милијарде 567 милиона евра.

"Очекујемо да је повећамо у наредном периоду. Мислим да имамо добре изгледе. Договорили смо се да Матео Ренци у априлу посети Београд, у мају ћемо ми на 'Експо' у Милано. Учвршћиваћемо односе и приближаваћемо две земље", рекао је Вучић.

Како каже, био је одушевљен енергијом италијанског премијера.

"Он ми је рекао једну велику ствар. Рекао је то и Ђорђо Наполитано (председник Италије), али посебно наглашавам начин на који је то рекао Ренци: 'Наставите са реформама јер то показује и енергију, и идеале, и жељу да нешто промените, а не само да се неко одржава на власти а да се ништа не дешава", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је велику подршку по том питању добила и од Наполитана, који је рекао да је веома важно да "издржимо на том пољу" и да Србија буде не само пристојна и нормална, већ модерна и успешна земља.

"И ми ћемо то да урадимо", поручио је Вучић.

Вучић је јуче разговарао са представницима компанија "Геокс", "Фереро" и "Кремонини", као и са директорком Међународног монетарног фонда Кристин Лагард.

"'Фереро' и 'Кремонини' долазе у Србију, 'Геокс' је већ присутан. Ове године треба да почне да ради фабрика са 1.200 запослених у Врању... Све је на добром путу, све функционише. Очекујем долазак и великог броја бизнисмена са Ренцијем у Београд", додао је Вучић.

Италијански премијер је нагласио да је његовој земљи веома важан однос са Србијом, као и да ће Италија бити најважнији партнер Србије на путу ка ЕУ.

Ренци је истакао да је економска сарадња две земље од великог значаја и предложио да се у априлу наредне године у Београду одржи пословни форум. Италијански премијер се заложио за што веће учешће српских компанија на "Експо 2015" у мају у Милану, наведено је у саопштењу.

Италија искрени пријатељ Србије

Током састанка са председником Италије Ђорђом Наполитаном, премијер Вучић га је обавестио о реформама које је Србија започела, као и о статусу процеса придруживања ЕУ.

Вучић је нагласио да је Србија успела да очува унутрашњу стабилност, упркос тешким реформама које спроводи, као и да постане стуб стабилности у региону Западног Балкана.

"Србија сматра Италију својим искреним пријатељем", истакао је Вучић захваливши на подршци и разумевању које Италија пружа Србији у процесу европских интеграција.

Наполитано је похвалио реформе које спроводи српска влада и саветовао премијеру Вучићу да је важно издржати, без обзира на тежину реформи.

Наполитано је истакао да је Италија пружала пуну подршку Србији у процесу евроатлантских интеграција и додао да ће Италија наставити да инсистира код европских партнера како би процес пријема Србије у ЕУ био што пре окончан. 

Председник Владе Србије састао се и са председником италијанског Сената Пјетром Грасом.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара