Читај ми!

ДС: Укинути члан који дискриминише оболеле од сиде

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић предложио је измену Кривичног законика како би се се избацио члан који дискриминише особе инфициране ХИВ вирусом и оне који су оболели од сиде.

Новинарима у Скупштини Србије Душан Милисављевић је рекао да тражи избацивање члана 250, јер се њим посебно издвајају особе са ХИВ-ом у односу на све друге које болују од заразних болести, а који су обухваћени чланом 249 тог закона.

"То што се оболели од сиде третирају у посебном члану, је јасан доказ дискриминације. Ти људи ионако тешко живе и није потребно да их ми још законски дискриминишемо", рекао је посланик ДС-а, преноси Бета.

И један и други члан Кривичног законика (249. и 250), прописују кривично гоњење за сваког ко намерно шири било коју заразну болест.

Председник Националног удружења оболелих од ХИВ-а Владимир Антић рекао је да би се избацивањем тог члана утицало на смањење стигме и дисркиминације према оболелима од сиде којих у Србији има око 2.000.

Забринут је што се 30. новембра из земље повлачи Глобални фонд који је до сада уложио 30 милиона евра у превенцију и удружења која пружају помоћ особама које живе са ХИВ-ом.

Према његовим речима, постоји бојазан да ће се удружења угасити, али и да неће више бити стерилног прибора, због чега ће се, како је навео, "поново виђати шприцеви и игле по парковима и школама".

Антић је додао да се оболели и даље лече првом генерацијом лекова, на коју је резистентно 10 одсто заражених, а да се у свету користи четврта генерација лекова у терапији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво