Читај ми!

Позив грађанима на суздржаност

На заједничкој седници одбори републичког и покрајинског парламента за одбрану и унутрашње послове осудили су нападе на имовину припадника националних мањина, поздравили брзу и конкретну акцију МУП-а на откривању починилаца и затражили од свих надлежних органа да епилог ових случајева јасно покаже спремност и одлучност државе да се обрачуна са распиривањем националне мржње.

Одбори су у закључцима након двочасовне седнице у Новом Саду, којој су присуствовали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор полиције Милорад Вељовић, позвали све грађане на суздржаност и одмереност када је у питању испољавање било каквог незадовољства, а нарочито према припадницима других националних заједница.

Упућен је и апел медијима да извештавањем допринесу стварању толерантне атмосфере у друштву.

Одбори су затражили од свих државних органа да се омогући безбедни амбијент за живот свих грађана Србије.

"Србија је држава свих својих грађана, а безбедност је један од кључних услова за развој и просперитет како саме државе тако и свих друштвених група и појединаца", наведено је у саопштењу.

У закључцима се истиче да чињеница да су до сада откривени починиоци напада на имовину припадника националних мањина углавном малолетници или млађа пунолетна лица, указује на околност да је репресија у овим случајевима само крајња и нужна мера и да држава овом питању мора да приђе и са превентивног аспекта.

"Неговање различитости је једно од највиших вредности и циљева нашег друштва, али и обавеза свих нас да омогућимо да припадници свих мањина своју посебност негују у безбедном окружењу, са свешћу о припадности заједници свих народа Србије", наводи се у закључцима Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове.

Министар Небојша Стефановић рекао је да ће полиција разрешити сваки појединачни случај напада на објекте у власништву Албанаца у Србији, а да је до сада на разговоре у полицији била 91 особа.

Бојан Костреш из ЛСВ-а истиче да је Нови Сад у протеклих 12 година неколико пута разбијан и паљен.

"Већина тих случајева је имала полицијско разрешење али не и судско. Ако ми на тај начин не дамо знак да то нећемо толерисати – онда ни изгредници неће веровати да се такве ствари санкционишу и понављаће их. Треба да пошаљемо порку да држава више неће то толерисати", наводи Костреш. 

За председника Војвођанског одбора за безбедност Мирослава Шпановића су пре недељу дана у Хумској заказале обавештајне службе. Министар је сагласан да је током утакмице направљен низ пропуста, али наводи да је за пропусте одговорна редарска служба.

Брзу реакцију полиције на нападе у Војводини после утакмице – поздрављају и ДС и НДС, али имају и додатне захтеве.

Марко Ђуришић из НДС-а интересовао се за информације које су се појавиле у медијима, да је један власник посластичарнице пре напада затражио заштиту, али да му је речено да не може да је добије.  

Демократа Балша Божовић покренуо је тему написа у таблоидима, који су, према његовом уверењу, били повод за све што се догодило.

Ово је прва седница скупштинског Одбора за унутрашње послове, која је одржана ван зграде републичког парламента. Изузетак ће убудуће постати пракса, јер ће се посланици састајати тамо где искрсне проблем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара