Читај ми!

Чомић и Живковић о уредби за социјалну помоћ

Посланици ДС и Нове странке Гордана Чомић и Зоран Живковић изјавили су да је уредба Владе по којој ће сви радно способни корисници социјалне помоћи морати да раде или се образују да би остварили то право неразумљива и супротна Закону о раду.

Посланик и заменица председника ДС Гордана Чомић сматра да је изјава ресорног министра Александра Вулина у суппротности са законом јер, како је рекао, хоће да реконструише број корисника социјалне помоћи са оне стране примене Закона о социјалној заштити, преноси Танјуг.

Према њеним речима, то је такође под знаком питања, када је реч о уставним правима, а изнад свега у супротности са одредбама Закона о раду.

Чомић је новинарима рекла да јој је потпуно јасно да су изјаве дате у намери да се укупан број корисника социјалне помоћи смањи, али да је начин на који је то учињено недопустиво, да представља својеврстан слом инстиутуција које о томе нису расправљале.

"Немамо ништа против да се поведе дијалог о томе да ли је Закон о социјалној заштити проблем, али имамо јако против тога да се ненадлежне институције баве оправданошћу некога да прима или не прима помоћ, нагласила је она.

Чомић је додала да је, уколико постоје злоупотребе, министар одговоран што није спровео контролу, а уколико жели да смањи број корисника одговоран је за то што се тако нешто ради на незаконит и неуставан начин.

"То да је влада одлучила о томе значи да је цела влада сагласна са тим да министар поступа незаконито", нагласила је она и закључила да, уколико треба да се мења систем социјалне заштите, то треба да се раду и парламенту.

Њен опозициони колега из Нове странке Живковић рекао је новинарима да, према његовом тумачењу, Влада Србије мисли да неки људи примају социјалну помоћ неоправдано, јер могу да раде, могу да привређују, па треба да им та помоћ буде укинута.

"Не можете да терате људе који имају 50, 60, 70 година и примају социјалну помоћ и реално не могу да раде, да раде, не можете да терате мајке са двоје, троје, четворо, петоро деце да се дошколовавају и да почну да раде, а нема ко да им чува децу или немају приходе па због тога примају социјалну помоћ.То је још један пустен балон", уверен је Живковић.

Према његовим речима, ако неко ради и ако су му плаћени порези и доприноси за рад, онда је он запослен и није више прималац социјалне помоћи и самим тим далеко од социјалне потребе.

"Ово је још један пробни балон који је пуштен пред викенд, са нејасним последицама", рекао је Живковић и закључио да "министар који је то предложио сигурно нема појма о тој теми, а његови сарадници тешко могу да објасне која је суштина тога".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво