Читај ми!

Вучић: Буџет 2015. у складу са могућностима

Припреме буџета за 2015. иду по плану и Србија ће у 2015. имати буџет у складу са могућностима, каже премијер Александар Вучић. Влада Србије ће сутра или прекосутра усвојити Предлог ребаланса. Иза напада на пекаре Албанаца и Горанаца не стоји озбиљна организација, истиче премијер.

Влада Србије ће сутра или прекосутра усвојити Предлог ребаланса овогодишњег буџета и проследити га Скупштини на усвајање, најавио је премијер Србије Александар Вучић, преноси Бета.

"Поносан сам на људе у Влади, на све што предузимају да излечимо економију земље, како бисмо 2015. године имали привредни раст", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије после разговора са немачким привредницима.

Истакао је да и припреме буџета за 2015. годину иду по плану и да ће Србија у 2015. имати буџет у складу са могућностима.

"У септембру и октобру имамо најбољу наплату акциза на нафту и цигарете, што значи да су мере које предузимамо да се спречи сива економија у тој области почеле да дају резултат. Имамо и бољу наплату ПДВ-а него што смо очекивали", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да ће најављене мере бити донете у Влади у наредним данима, дакле сутра или прекосутра, а да ће се онда те мере наћи пред посланицима. Вучић је рекао да се неупоредиво мањи део пензија смањује.

"Ја знам да је то политички потребно онима који говоре и понављам да 61 одсто пензија нико неће да дира", рекао је премијер додајући да су те пензије смањили људи који су се у време економске кризе неодговорно понашали, пребацујући људе из приватног у јавни сектор.

На тај начин су, каже, уништавали државу и онемогућили да "обезбедимо нормалну могућност за нашу децу".

Додао је да је велики оптимиста да ће Железара "Смедерево" добити стратешког партнера, након синоћног разговора са потенцијалним инвеститором.

"У суботу сам разговарао са заинтересованим инвеститором за хемијски комплекс и надам се да ће и тај проблем бити решен", рекао је Вучић и додао да је имао разговоре и са инвеститорима који желе да улажу у Новом Саду и Нишу.

Састанак са немачким привредницима

Потребно је унапредити трговинску размену између Србије и Немачке, а бољи услови за инвестиције ће се постићи фискалном консолидацијом и стабилизовањем дефицита у Србији, речено је на конференцији за новинаре премијера и представника немачке привреде.

"Оно на чему инсистира Немачка су мере фискалне консолидације и стабилизације дефицита и ми то предузимамо... Оно у чему имамо суфицит – то су пољопривредни производи и ми и на томе радимо", навео је Вучић.

Директор Одбора немачке привреде за исток Рајнер Линднер рекао је да тај одбор подржава Србију на путу ка Европској унији.

"Размена од три милијарде евра није довољна. То је добра основа. Желимо да то унапредимо", нагласио је Линднер, додавши да Немачка жели да Србија постане место где ће инвеститори долазити.

Линднер је најавио да ће два пута годишње имати састанке како би се пратило одвијање започетих пројеката и разговарало о новима.

"Желимо да градимо путеве, железницу, поправимо здравствени систем, образовни систем и поправимо стање у државној управи", навео је Линднер.

Вучић је рекао да је циљ да се трговинска размена са Немачком, која износи три милијарде евра, повећа. Нагласио је и да извоз Србије износи 1,3 милијарде, као и да је Немачка у Србији заступљена са 370 компанија, а да 25.000 људи ради у тим компанијама.

Истакао је да Немачка инсистира на мерама фискалне консолидације и стабилизовању дефицита у Србији.

"Примедбе инвеститора се тичу рада наше администрације, од општинске до централне администрације. Такође, то је Закон о планирању и изградњи. Обавестио сам нашег госта да ћемо тај закон променити у наредним недељама", рекао је Вучић.

Премијер је најавио да ће 17. новембра у Србију доћи и заменик немачке канцеларке Зигмар Габријел и велики број инвеститора.

Вучић је рекао да је током пет месеци могао да "угледа резултате катастрофалне владавине и да покуша нешто да измени".

"Захвалан сам и господину Линднеру, али и свима у свету што то примећују. Да ли ви мислите да бих ја могао да разговарам са оволико најмоћнијих људи и светских премијера да они не цене мој рад, да не цене оно што смо направили. Кажите ми кад се то неко чуо с француским премијером, немачком канцеларком и америчким потпредседником у три дана. Када се то догодило у српској историји? Ја мислим никада", рекао је Вучић.

На састанку је присуствовало 15 немачких компанија и инвеститора.

Ухапшени починиоци напада на пекаре

Вучић је рекао да иза напада на пекаре Албанаца и Горанаца не стоји озбиљна организација и да су нападачи малолетници и млађи пунолетници, и најавио да ће до краја дана бити ухапшени сви осумњичени.

"Неки су били у алкохолисаном стању, неки не. Само за једну пекару нису откривени нападачи и мислим да ћемо током дана тај случај решити", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је истакао да су власници пекара поштени и одговорни грађани Србије, који плаћају порез.

Премијер је навео да напади на пекаре Албанаца и Горанаца изазивају мржњу према Србима на Косову, где су у мањини, и да је зато била неопходна брза и оштра реакција државе, која је пронашла и ухапсила нападаче.

"Држава је учинила све што је могла и похапсила све починиоце. Сви су у притвору и сви ће одговарати. То је најбољи одговор државе онима који би да шире мржњу и насиље", рекао је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво