Читај ми!

Скупштина о економским законима

Завршена расправа о економским законима, који, између осталог, уређују тржиште капитала. Преподневни рад парламента обележила је бурна расправа шефа посланичке групе деморката Борислава Стефановића са посланицима напредњака.

19.00 - Посланици завршили начелну расправу о сету економских закона, а рад ће наставити сутра претресом о извештају о раду Националног механизма за превенцију тортуре за 2013. годину.

13.00 - Бурна расправа посланика ДС-а Борислава Стефановића са напредњацима. 

12.45 - Министар енергетике Александар Антић говорио је о потреби експропријације ради изградње "Трансбалканског коридора - прва фаза".

12.26 - Mинистар привреде Жељко Сертић образложио посланицима Закон о праву на бесплатне акције и новчану накнаду и Изменаме Закона о Агенцији за приватизацију.

10.05 - Седница Скупштине Србије почела је посланичким питањима.

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о сету економских закона, међу којима су измене и допуне Закона о Агенцији за приватизацију, а рад ће наставити сутра претресом о извештају о раду Националног механизма за превенцију тортуре за 2013. годину.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да се измене Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду, коју грађани остварују у поступку приватизације, доносе ради поједностављивања доступности Акционарског фонда грађанима.

Сертић је рекао да се предложеним изменама не одустаје од основног циља, а то је да се грађанима који су стекли статус носиоца права исплати новчана надонада од продаје имовине акционарског фонда, али сада у поједностављеном поступку.

Наиме, ради поједностављивања процедуре, предлаже се одустајање од модела трговањем акцијама Акционарског фонда на берзи, па ће убудуће Фонд новчану накнаду исплаћивати директно носиоцима права на текуће рачуне које Агенција за приватизацију има у својој евиденцији.

Предлагач наводи да ће исплата новчане накнаде директно на рачуне грађана бити комфорнија, али и јефтинија јер не подразумева никакво ангажовање са њихове стране.

Осим о овим изменама посланици расправљају и о изменама Закона о Агенцији за приватизацију, као и измене Закона о инвестиционим фондовима.

Измене Закона о Агенцији за приватизацији врше се ради усклађивања овог акта са новим Законом о приватизацији који је Скупштина усвојила у августу, рекао је Сертић и подсетио да је крајњи циљ да се приватизација спроведе у кратком року.

Измене Закона о инвестиционим фондовима имају за циљ да олакшају и појефтине пословање друштава за управљање инвестиционим фондовима у условима финансијске кризе и систематског смањења вредности имовине под управљањем.

Идеја је и да се додатно прецизирају услови оснивања, пословања и извештавања друштава за управљање инвестиционим фондовима.

С тим у вези, предложено је брисање или измене свих одредби закона које се односе на укључивање акција Фонда на тржиште хартија од вредности.

Говорећи о "Трансбалканском коридору - прва фаза", министар енергетике Александар Антић истакао је да се тај закон предлаже јер је у питању значајан и обиман пројекат који се не би успешно реализовао са постојећим законским решењима.

"Коришћењем постојећег закона требало би нам 10-15 година да решимо сва правно формална питања, што је недопустиво", оценио је Антић.

Министар је казао да пројекат "Трансбалкански коридор - прва фаза" подразумева више нових интерконекција, међу којима су и оне између Србије и Румуније и Србије и Црне Горе, али и изградњу далековода између Обреновца и Бајине Баште, као и повећање капацитета трафостанице код Ваљева.

Полемика Борислава Стефановића са напредњацима

Преподневни рад парламента обележила је бурна расправа шефа деморката Борислава Стефановића са посланицима напредњака, пошто је Стефановић рекао да предложене измене закона из области привреде и тржишта капитала треба да прикрију грешке и неспособност актуелне власти.

Стефановић је током расправе о изменама пет закона, међу којима су о Агенцији за приватизацију, о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације, о инвестиционим фондовима, рекао да су та законска решења у функцији подршке "историјских реформи које се најављују више од годину дана, а које никако да почну".

Он је подсетио да је најављиван долазак великог броја инвеститора за приватизацију око 500 предузећа и додао да "од тога нема ништа, као што се показало у случају ФАП из Прибоја".

У тој фабрици, додао је Стефановић, није почела производња камиона иако је била најављена још за септембар.

Он је указао да је директор сектора за тендере у Агенцији за приватизацију био градоначелник Београда Синиша Мали, а да је кључну улогу имао садашњи шеф кабинета премијера Алексндра Вучића - Ивица Којић.

"Када причамо о сумњивим тендерима и криминалним приватизацијама, које ја не спорим да их је било, треба подсетити да је директор сектора за тендере у Агенцији био Синиша Мали, а да је кључну улогу имао Ивица Којић, садашњи шеф кабинета премијера", рекао је Стефановић.

Он је додао да се поставља питање како ће се ретроактивно испитати уговори о стратешким партнерстивма, као што је "Ер Србија", уколико се повећавају надлежности Агенције.

На то се јавио шеф напредњака Зоран Бабић који је Стефановићу поручио да би многи волели да постоји гумица која би избрисала све оно што је ДС радио док је био на власти и да је последица тога велики број незапослених и пропалих фирми.

Пошто је Стефановић поменуо "Ер Србију", Бабић му је одговорио да би требало да оде на аеродром "Никола Тесла" и сам се увери у каквом стању су данас авиони.

У полемику се укључио и посланик СНС Владимир Ђукановић, који је рекао да Стефановић говори неистине, да не говори о тачкама дневног реда и да га је председавајући више пута на то упозорио, док је његов страначки колега Марјан Ристичевић навео да „говрник није поштовао достајнсто скупштине, јер није говорио о тачки дневог реда“.

Похвале и критике економских закона 

И посланик Нове Србије Драган Јовановић замерио је што Агенција добија већа овлашћења предложеним законом, када се у прошлости, како је навео, није показала у сјајном светлу.

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Радаковић рекао је да очекује да ће предложени закони бити усвојени, јер се њима домаћи прописи ускладивање са европским стандардима, али и отклањају последице економске кризе јер Србији, како је истакао, "банркрот стално виси над главом". 

Посланица Српске напредне странке Александра Томић је оценила да предложен сет економских закона показује решеност владе да у што краћем и ефикаснијем року заврши процеш приватизације.

Посланик опозиционе Нове демократске странке Александар Сенић истакао је да постоје одређене неправилности и неусаглашености у предлогу Закона за Агенцију за приватизацију, као што је образовање комисија које прате приватизацију.

Посланик опозиционе Нове странке Зоран Живковић оценио је да предложен сет закона неће добринети побољшању пословања у Србији и нагласио да је приватизација спорна и копликована због корупције, а не због лоших закона. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара