Јачање сарадње са Немачком

Премијер Александар Вучић разговарао је са немачких министром за исхрану и пољопривреду Кристијаном Шмитом о унапређењу билатералне сарадње, посебно у области пољопривреде и јачању регионалних односа. Шмит је подржао жељу Србије да уђе у ЕУ и оценио да је због почетка приступних преговора 2014. година историјска за Србију.

Александар Вучић је изразио задовољство досадашњом сарадњом са Немачком и нагласио да постоје области у којима постоји могућност за њено даље унапређење, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер Вучић је такође захвалио на помоћи у отклањању последица недавних поплава које су погодиле Србију, наглашавајући да је Немачка међу првима реаговала и понудила значајну финансијску помоћ, преноси Танјуг.

Председник српске владе информисао је саговорника и о реформским мерама које је Србија усвојила од почетка мандата ове Владе, чиме су створени повољни услови за страна улагања.

Министар Шмит је поновио да Немачка подржава Србију на њеном европском путу. Посебно се осврнуо на могућности сарадње у области пољопривреде, нарочито шумарства, нудећи стручну помоћ немачких експерата, наводи се у саопштењу.

У разговору са премијером Вучићем, "министар Шмит је у првом реду појаснио теме приближавања Европској унији у области пољопривреде и однос Србије према руској забрани увоза пољопривредних производа из ЕУ", наводи се у саопштењу немачког министарства, преноси Бета.

"У светлу најављене посете руског председника Путина Србији, било је речи и о спољнополитичком позиционирању Србије", додаје се у саопштењу.

Шмит је подржао жељу Србије да уђе у ЕУ и оценио да је због почетка приступних преговора 2014. година историјска за Србију.

"Стога сам својим српским колегама радо понудио да им пружимо подршку у виду немачких стручњака, на пример приликом повлачења предприступних средстава ЕУ", рекао је Шмит, преноси министарство.

Немачки министар је истовремено указао на важност наставка нормализације односа Србије и Косова, пошто је "јасно да ће брзина приступних преговора у великој мери зависити и од напретка у процесу нормализације односа са Косовом", пише у саопштењу.

Како се наводи, Шмит је са Вучићем "интензивно разговарао и о сукобу у Украјини и "изразио забринутост да тај конфликт има потенцијал да дестабилизује цео регион".

Тема разговора биле су и последице катастрофалних мајских поплава у Србији и Шмит је министарки Снежани Богосављевић-Бошковић, са којом се састао пре сусрета са Вучићем, најавио да ће Немачка издвојити пола милиона евра за шумарство.

"Слике поплава веома су ме потресле. Желимо да помогнемо да се то не понови", рекао је Шмит, преноси министарство.

Немачки министар је након разговора у Београду посетио и један вртић у Обреновцу који је обновљен захваљујући донацији немачке привреде.

Шмит: Србија ће у догледно време бити чланица ЕУ 

Кристијан Шмит је обишао радове на насипу на Перилу у Забережју. Том приликом је новинарима рекао да је уверен да ће Србија у догледно време бити чланица ЕУ.

Нагласио је и да је Србија важан фактор за сарадњу у региону.

"Немачка ће подржати Србију на њеном европском путу, рекао је Шмит.

Немачки министар Србију види као доброг партнера за регионалну сарадњу и истиче да је пред њом велики задатак и посао на путу ка ЕУ.

Шмит каже да се са премијером Вучићем зна од раније, док је био министар одбране, а да су данас разговарали о заједничком улагању у прехрамбену индустрију која би обухватила цео ланац, од производње до потрошње.

"Желимо да наставимо ту сарадњу и у политичкој области, пре свега када је реч о европском путу Србије", рекао је Шмит и додао да "преговори са ЕУ, понекад могу бити тешки, али да ће Немачка подржати Србију на том путу".

Захвалио је домаћинима за "мудар и трезвен" начин на који српска влада припрема земљу за Европу.

Немачки министар је рекао да Србија има огромне пољопривредне потенцијале и да ће две државе заједнички радити на европском и билатералном нивоу, пре свега како би снапредовала и побољшала се сарадња у области ратарства и сточарства.

Шмит је рекао и да је министарку Снежану Богосављевић Бошковић упозорио да мора да има "добру кондицију" за дугачке седнице у Бриселу и Луксембургу.

"Ми смо се сложили да мора да вежба и да стекне кондицију, јер је то добро за земљу", рекао је Шмит и додао да очекује веће инвестиције за пољопривреду на основу сарадње са ЕУ.

Министарка Богосављевић Бошковић рекла је да у том министарству "свакодневно тренирају" и раде даноноћно и суботом и недељом.

''Не плашимо се посла и чинимо све да што пре постанемо члан европске породице народа. Свесни смо огромног посла који је пред нама, али не плашимо се'', рекла је Снежана Богосављевић Бошковић, наводећи да располажемо довољним капацитетима за одговор на постављене задатке, пре свега када се ради о усклађивању законских прописа.

Рекла је да је немачког министра информисала о томе да да је завршен експланаторни скриниг о поглављима 11, 12, 13 и 27.

''Радим све и чинимо све што је у нашој моћи да што пре завршимо формализацију законских процена. Остаје велики проблем када се ради о инвестицјама у сектору заштите животне средине, али и ту очекујемо помоћ партнера из ЕУ'', рекла је министарка.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво