Читај ми!

Украјина се нада миру

Саветница председника Украјине Олга Богомолец рекла је у Београду да украјинске власти очекују да на данашњем састанку у Минску Контакт група нађе решење за прекид сукоба на истоку земље. За Кијев веома важно да се развија економска сарадња са Србијом, истакла саветница Петра Порошенка.

"Сви чекамо да се деси само једна ствар - да дође до мира. Потребан нам је мир и да престану сукоби и убијања", рекла је за Танјуг Богомолец, која је 1. септембра постављена за саветницу Петра Порошенка за хуманитарна питања.

После скупа посвећеног украјинској кризи у хотелу "Москва", Богомолец је изјавила да је неопходно да се са "украјинске територије повуку руска војска, њени тенкови и оружје".

"То је једина могућност да се пружи шанса да украјински народ води дијалог којим ће се наћи решење унутар наше земље", истакла је Богомолец.

Нагласила је да су власти у Кијеву "веома захвалне Србији што признаје територијални интегритет Украјине" јер је, како објашњава, то веома важно за свет и међународно право "које каже да нико не сме да пређе границе друге државе".

"Нико не сме да крши та правила, ако имате нека питања морате да покренете дијалог, ово је 21, а не средњи век, ни за једну државу не сме да буде прихватљиво да се одриче међународног права", сматра Богомолец.

На питање како би Србија и Украјина могле да унапреде економску сарадњу, саветница украјинског председника каже да је "за Кијев веома важно да се и даље развија економска сарадња" са нашом земљом.

"Веома желимо да српски привредници долазе у Украјину, а наши да покрећу нове инвестиције у Србији и тако помогну развој обе земље", навела је и додаје да је "главни циљ сваке владе и парламента да омогући људима да имају сигуран посао и добре плате".

Украјинска званичница је подсетила да је пре неколико година постојао директан лет између Београда и Кијева и изразила уверење да ће та линија поново бити успостављена.

Богомолец је била координатор медицинске службе током протеста на кијевском Мајдану прошле године, па је јуче посетила Војномедицинску академију, где је разговарала са лекарима који имају искуства у пружању помоћи рањенима у оружаним сукобима.

Касније у току дана, Богомолец ће посетити Патријаршију, где ће разговарати са српским патријархом.

Позната докторка и хуманитарна радница, Богомолец је била међу кандидатима на председничким изборима у мају, на којима је Порошенко однео победу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара