Читај ми!

Билт: Укидање комесара за проширење лош знак

Шеф шведске дипломатије Карл Билт је критиковао чињеницу да у будућој Европској комисији неће бити комесара за проширење. Наташа Берто, представница Европске комисије, каже да се о недлежностима комесара још расправља, укључујући то у чијем ће ресору бити проширење.

Наташа Берто, представница за штампу изабраног председника Европске комисије Жан-Клода Јункера је објаснила да ће коначну реч о саставу и мандатима чланова ЕК дати Савет министара Европске уније.

Извори у ЕК су пренели да би састав ЕК и ресори комесара могли бити обелодањени у понедељак, а шведски министар иностраних послова Билт је на Tвитеру оценио да "вести из Брисела да Јункер смера да укине комесара за проширење представљају лош знак".

Билт је то оценио као "бекство од одговорности".

Званичници у ЕУ су агенцији Бета претходно пренели да ће политика пријема нових земаља у чланство Европске уније бити највероватније укључена у надлежности једног комесара "за суседство ЕУ" или са неком сличном формулацијом свеобухватног делокруга политике проширивања, источног партнерства и окружења Уније.

Према извештају бриселског портала Еурактив, који је навео поверљиви документ ЕК, у новој Европској комисији неће бити комесара за проширење.

Али, према том документу, Аустријанац Јоханес Хан би требало да буде именован за комесара за политику суседства, која је добила на значају због украјинске кризе, али за сада није познато да ли ће у његову надлежност спадати и политика проширења.

У документу коју је припремила Јункерова служба наводе се, истиче бриселски портал, имена комесара и њихових будућих ресора.

Документ од 2. септембра, како наводи Еурактив, не представља коначну везију и подложан је променама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара