Читај ми!

Посланици: Да ли постоје притисци на Србију?

Оцењујући спољнополитичку позицију Србије, посланици опозиције кажу да су притисци из ЕУ очигледни, али да Београд у односима са Бриселом има и друге проблеме који немају везе са глобалном политиком.

Шеф посланичке групе Нове демократске странке Марко Ђуришић подсетио је да та странка континуирано упозорава да ће, ако се криза у Украјини настави, расти и притисак Брисела да се Србија прикључи заједничкој спољној политици ЕУ, преноси Танјуг.

Према његовим речима, недавно изнет став ЕУ да Србија не би требало да подстиче извоз пољопривредних производа на руско тржиште сведочи да притисци Брисела постоје, и да се од земаља кандидата очекује да заједничку политику ЕУ прате у што већој мери.

"Притисак сигурно постоји, али да ли га премијер осећа као притисак ја не знам", рекао је Ђуришић.

Посланица Демократске странке Александра Јерков сматра да је, када је реч о евроинтеграцијама, већи проблем за Србију то што није спровела обавезе које је на себе преузела бриселским споразумом са Приштином.

"Немачка упорно указује да Србија није спровела велики део обавеза које је преузела 2013. године. Свако од посланика ко је имао контакт са неким из немачке администрације може да потврди да је главна тема у дијалогу са ЕУ, не понашање Србије у украјинској кризи, већ неспровођење обавеза из бриселског споразума", рекла је Јерков.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић замољен је да разјасни како је могуће да лидер те странке и шеф дипломатије Ивица Дачић очекује све јачи притисак на Србију да уведе санкције Русији, а да премијер Александар Вучић каже да није осетио притисак да се уведу санкције.

"Дачић је само рекао да може да дође до већих притисака ЕУ када је реч о промени спољне политике Србије према украјинској кризи и да ће они у највећој мери зависити од развоја ситуације у Украјини, али је и јасно рекао да очекује од ЕУ, као и до сада, поштовање, сарадњу, уважавање и партнерство", рекао је Милићевић.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је листу Данас да очекује све јачи притисак на Србију да уведе санкције Русији, како се сукоб у Украјини буде заоштравао, те да ће се однос Брисела према ставу Београда о неувођењу санкција Русији мењати у складу са интензитетом сукоба у Украјини, односно заоштравањем сукоба на релацији ЕУ - Русија.

Премијер Александар Вучић је, међутим, данас рекао да из ЕУ није осетио притисак на Србију за увођење санкција Руској Федерацији због ситуације у Украјини и поручио да ће његов став да Србија не уводи санкције Русији остати непромењен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара