Читај ми!

Посланици не добијају одговоре на време

У делу седнице Скупштине Србије за постављање питања представницима власти, посланици су изразили незадовољство, јер одговоре не добијају у прописаним роковима. Председница парламента Маја Гојковић најавила је да ће уложити свој ауторитет и подсетити министре на ту обавезу.

На тај проблем упозорио је посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић који је објаснио да, иако постоји прописани рок од 15 дана за достављање одговора посланицима, још није добио одговоре на питања која је поставио пре више од месеца дана, преноси Танјуг.

Овога пута, Ђуришић је од Владе Србије затражио информацију о броју савета који су образовани и члановима тих савета.

"Било би занимљиво видети ко су ти људи и онда пратити политику владе у одређеним областима и видети да ли они остварују неки интерес кроз рад у савету", рекао је Ђуришић, додавши да препознаје потребу да влада ангажује стручне људе као саветнике, али да на тај начин не сме да се формира влада у сенци.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић је од владе затражио информацију о износу који је до сада уплаћен за санирање последица поплава преко телефонског броја 1003 и са колико новца Србија у овом тренутку располаже за отклањање последица поплава.

Стефановић је запитао и када ће бити постављен координатор служби безбедности и именовани државни секретари и помоћници министра у Министарству одбране и Министарству спољних послова.

Он је, на захтев житеља Винче, упутио и питање ЕПС-у и Електромрежи Србије о томе да ли ће бити измештен магистрални далековод, који, према његовим речима, представља озбиљан ризик по здравље грађана, а код деце чак упетостручује опасност од добијања малигних болести.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими упитао је министра просвете зашто деца у општина Бујановац, Прешево и Медвеђа нису добила бесплатне букваре на албанском језику и зашто нису штампани уџбеници чије је издавање у искључивој надлежности ресорног министарства.

Посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић је од Министарства одбране затражио информације о стратегији стамбеног збрињавања активних и пензионисаних припадника војске, као и информације о планираним војним вежбама.

Посланик Српске напредне странке Слободан Гвозденовић интересовао се за судбину предузећа "Крушик акумулатори", које једино у региону производи никл-кадмијумске и сребро-цинк акумулаторе, будући да је одлука о поништењу приватизације предузећа коју је донела Агенција за приватизацију на овери у Министарству привреде.

Посланик Нове Србије Драган Јовановић је министру културе и премијеру упутио питање када ће бити донет лекс-специјалис којим би се имовина која, по тестаменту краља Петра Првог Карађорђевића припада његовој задужбини, и формално-правно вратила грађанима.

По завршетку постављања посланичких питања, Скупштина Србије је започела седници на чијем дневном реду је 25 законских решења, међу којима су измене закона о високом образовању и четири закона која се односе на рад државних службеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара