Читај ми!

Могеринијева: Наставити политику проширења

Новоименована шефица европске дипломатије Федерика Могерини каже да треба наставити политику проширења ЕУ на Западни Балкан, али да ће конкретни кораци у том процесу зависити од реформи у земљама кандидатима.

Федерика Могерини је о проширењу Европске уније говорила пред посланицима Европског парламента, преноси Танјуг.

"Мало је места у Европи где ЕУ игра тако важну улогу као што је то Западни Балкан", рекла је Могеринијева обраћајући се члановима Спољнополитичког комитета Европског парламента у Бриселу.

Могеринијева је подсетила да је недавно обишла све главне градове у региону како би потврдила да је проширење приоритет шестомесечног италијанског председавања ЕУ.

Додала је да се током посете Београду и Приштини уверила да у оба града постоји јака политичка воља да се дијалог о нормализацији односа настави, а досадашњи договори примене.

Актуелна министарка иностраних послова Италије, која ће на функцију високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност ступити 1. новембра, указала је на то да конкретни кораци у процесу проширења зависе од реформи у земљама кандидатима, и при том се посебно осврнула на Босну и Херцеговину.

"Волела бих да знам шта ће бити у Босни након октобарских избора, а верујем да би и тамошњи народ то волео да зна", рекла је Могеринијева одговарајући на посланичко питање и изразила наду да ће се после избора приступити уставним реформама.

Говорећи о изградњи "Јужног тока", коју Италија подржава, Могеринијева је указала да би тај гасовод могао знатно да допринесе енергетској безбедности ЕУ, али да мора да испуни све техничке и политичке услове.

"Немојмо се заваравати, то је и политички проблем јер се политичка ситуација променила због руске агресије на Украјину", поручила је Федерика Могерини.

Нова шефица дипломатије ЕУ ће се крајем овог месеца још једном појавити у Европском парламенту како би званично представила свој програм, а посланици ће након тога гласати о њеном именовању.

Могеринијева је рекла и да Унија више не види Русију као стратешког партнера и да Европа мора да нађе заједнички одговор на украјинску кризу.

"Русија је и даље стратешки играч, али више није наш стратешки партнер", нагласила је шефица италијанске дипломатије.

Снажно је осудила улазак руске војске на украјинску територију и рекла да је то пренела и руском шефу дипломатије у јучерашњем телефонском разговору.

"Лавров ме је звао да ми честита на именовању, а ја сам му поручила да ћемо убудуће много времена посветити разговорима о руској агресији на Украјину", каже нова шефица дипломатије ЕУ.

Актуелна министарка иностраних послова Италије, која ће на функцију високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност ступити 1. новембра, указала је да још није касно да се нађе политичко решење преко Контакт групе, која је недавно формирана.

"Контакт група је слабашно светло у готово потпуној тами", указала је Могеринијева и додала да ЕУ мора да се заједнички супротстави "руској агресији".

"У том смислу, подржавам закључке Европског савета од 30. августа", рекла је Могеринијева и најавила да ће одлука о пооштравању санкција Русији бити донета у петак, након што земље чланице усагласе ставове о томе на амбасадорском нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара