Читај ми!

Дачић: У ЕУ свако према заслугама

Први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија сматра корисним да се у раној фази преговора о чланству са ЕУ отворе најтежа поглавља и да не очекује "олакшице" у том процесу.

"У наставку процеса проширења очекујемо да свако напредује према учинку и према оствареним реформама. Не очекујемо олакшице у том процесу, али и сматрамо да би било контрапродуктивно инсистирање на вештачком уједначавању темпа европских интеграција држава аспираната", рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Шеф српске дипломатије је на деветом "Кроација форуму 2014" у Дубровнику рекао да је најтеже суочити се са заостацима у преговорима о важним областима када преговори уђу у завршну фазу.

"Због тога сматрамо корисним да се управо најтежим поглављима 23 и 24 посвети највећа пажња", истакао је Дачић.

Према његовим речима, европска перспектива била је кључни фактор који је омогућио успех дијалога Београда и Приштине.

"Успешност овог дијалога показала је да политика проширења и даље представља снажну мотивациону снагу за Западни Балкан. На овом примеру показује се међународни значај ЕУ као фактора који је у стању да решава кризе", оценио је шеф српске дипломатије.

Дачић је истакао да је од значаја да се читав процес ЕУ интеграција региона развија у позитивном смеру.

С тим у вези, Дачић је навео и да сматра да би сваки дужи застој у процесу интеграције послао лошу поруку јавности када је реч о подршци јавности ЕУ интеграцијама.

"Свака држава региона која је тежила или тежи чланству у ЕУ има својих специфичности, међутим, заједничке теме су оне које обухватају хармонизацију прописа и закона", навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао на вишеструке предности чланства у ЕУ.

"Корист за све учеснике процеса ЕУ интеграција је немерљива, имајући у виду цивилизацијски аспект, изградњу демократије, подстицање привредног раста и стварање сигурног безбедносног окружења", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је подсетио да је током недавних катастрофалних поплава било видљиво колико су солидарност и повезаност са ЕУ значајан фактор у обезбеђивању подршке обнови и сваке врсте помоћи.

Тема овогодишњег "Кроација форума" је "Европска интеграција Западног Балкана: стање ствари".

На Форуму учествује више од 15 министара спољних послова чланица ЕУ, земаља Западног Балкана, чланица Источног партнерства, као и представници САД, Русије, Кине, Јапана и Новог Зеланда, европски комесар за проширење Штефан Филе, као и бројни угледни аналитичари и јавне личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара