Читај ми!

Јачање сарадње Србије и Француске

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и државни секретар за европске послове Француске Арлем Дезир истакли су значај и јачину пријатељства две земље, уз поруку да ће се размена и односи две државе интензивирати.

Министарка Јоксимовић је након састанка, на заједничкој конференцији за новинаре, истакла да је Француска један од најзначајнијих партнера Србије на европском путу, преноси Танјуг.

Јоксимовићева је додала да Француска преговарачким групама Србије већ пружа значајну подршку, и у техничкој експертизи, и саветодавном улогом посебно у вези са поглављима 23 и 24.

"То су све велики изазови за свако друштво, па и за наше, и ми смо у процесу активног креирања реформи на више поља", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је обавестила Дезира да су у току економске реформе у Србији и да би до краја јула требало да буду усвојени закони који ће променити укупан економски амбијент.

"Једна од тема у наредном периоду биће и организовање и промоција економских могућности и инвестиционих потенцијала Србије за француске компаније, које су већ делом и присутне, али које би могле да буду и присутније", нагласила је Јоксимовићева.

Да би се то десило, како је додала, Србија мора да промени много ствари и уведе предвидљив економски и инвестициони систем за улагање, због чега су значајне измене и доношење закона, попут закона о раду, о планирању и изградњи, о стечају.

"Очекујемо да након усвајања и почетка имплементације тих закона покушамо ширу економску дипломатску офанзиву која ће бити усмерена и на привлачење капитала из земаља ЕУ и других земаља", рекла је Јоксимовићeва.

Државни секретар за европске послове Министарства спољних послова и међународног развоја Француске рекао је да се врло активно ради на организовању донаторске конференције, која ће окупити више од 50 држава и међународних организација.

"Драго ми је што ће премијер Александар Вучић ускоро посетити Француску, посебно сада када се подсећа на велико пријатељство два народа и када ћемо везе окренути ка будућности", рекао је Дезир.

Нагласио је да ће две земље радити на међусобној размени на више нивоа, попут економске размене, размене у области образовања, али на политичкој размени како би заједно градили бољу будућност.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Дезир је рекао да Француска подржава европски пут наше земље и жели да она заузме пуноправно место у европској породици.

Србија је, према његовим речима, у последњих неколико година постигла много на европском путу, у чему је имала и има подршку Француске.

Државни секретар за европске послове Француске сматра да у том правцу иде и обележавање годишњице Првог светског рата у Сарајеву, што је, како је оценио, прилика да се ради на поверењу и заједничкој будућности заснованој на демократији и заједничким вредностима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара