Читај ми!

Ђурић: Важно узети учешће у власти на КиМ

Постигнут је договор о јединственом политичком наступу свих посланика Српске листе на Косову и Метохији, рекао је Марко Ђурић након састанка са премијером Александром Вучићем. Директор Канцеларије за КиМ истиче да је важно да Срби преузму део одговорности за управљање институцијама и узму учешће у власти.

Марко Ђурић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да је интерес да Срби јединствено наступају и узму учешће у политичком процесу у Покрајини са циљем да интереси српске заједнице сада јачају посредством институционалних оквира.

Навео је да је циљ да се у наредним месецима сложно ствара и гради Заједница српских општина и да Срби учешћем у институцијама руше неповерење које постоји у Покрајини.

Упитан да ли то значи да ће Срби ући у косовску владу и да ће моћи да сарађују са Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем, Ђурић је рекао да је веома важно да Срби преузму део одговорности за управљање институцијама на КиМ и да узму учешће у власти.

Како је оценио, најважнији резултат данашњег састанка је да српски народ на КиМ у свом политичком наступу у покрајинским привременим институцијама буде јединствен.

"Ми не прејудицирамо како ће изгледати будућа структура покрајинске власти, али знамо да је за нашу заједницу на КиМ изузетно значајно да што је више могуће утичемо на догађаје", рекао је Ђурић.

Ђурић је то рекао на конференцији за новинаре након састанка који је имао са представницима Срба са КиМ, посланицима у косовском парламенту, представницима општина на КиМ и премијером Вучићем.

Oценио je и да је тај састанак означио преокрет у политичком деловању Срба, а представници Срба су изразили задовољство постигнутим договором и истакли да су до сада платили високу цену што нису били јединствени.

Ђурић је рекао да договор о јединственом наступу значи да су сви представници Срба на КиМ пружили једни другима руку и договорили се да се не утркују у страначким интересима и да се убудуће све политичке активности Срба проводе у координацији Срба на Косову и Владе Србије.

Неће се смањити улагања на Космету

Влада Србије наставиће да пружа политичку подршку Србима на КиМ, рекао је Ђурић и додао да ће наставити да улаже и подржава развојне пројекте на КиМ.

Ђурић је навео да се данас разговарало и о развоју српских средина, али да ће за десетак дана бити урађени прелиминарни планови за оживљавање привредне активности, смањење незапослености, која је негде већа и од 50 одсто.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да се улагања на КиМ неће смањити, али да ће се радити на томе да сви трошкови буду транспарентни и да се ојачају механизми контроле новца.

Ђурић је, осврћући се на инциденте након постављања Парка мира на мосту у Косовској Митровици, рекао да свако позивање на насиље узнемирава и да не доприноси отклањању узрока проблема, али и да Београд има циљ да се све тензије уклоне.

Он је додао да барикада на мосту у Косовској Митровици није направљена од песка и жардињера, већ од неповерења и страха, и додао да се та врста барикаде мора склонити уколико се жели да будуће генерације имају нормалан живот на КиМ.

Одговарајући на питања новинара, Ђурић је рекао да је приватизација на КиМ једно од кључних питања за Владу и да се неће дозволити кршење права Срба и њихово довођење у инфериоран положај.

"За нас је то један од приоритета у будућности и инсистираћемо на томе да српски народ не буде економски обесправљен и да се под плаштом приватизације покушава промена етничке структуре", рекао је Ђурић.

Представници Срба са КиМ задовољни договором 

Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић рекао је да је задовољан договором у Влади Србије и констатовао да су Срби платили високу цену због непостојања јединства у прошлости.

Лидер Самосталне либералне странке Слободан Петровић рекао је да је ово први пут да се на такав начин договарају о активностима усмереним на интересе српске заједнице, истичући да је његова странка и пре парламентарних избора оставила по страни све страначке и политичке интересе.

Градоначелник Северне Косовске Митровице Горан Ракић позвао је међународну заједницу да поздрави руку помирења које су Срби из Косовске Митровице пружили Албанцима и осуди оне који то нису прихватили.

Он је рекао да је проблем који је изазвао Парк мира у Косовској Митровици већ на бриселском столу и да треба да се реши на том нивоу.

Будући посланик у косовском парламенту Славко Симић рекао је да ће јединствен наступ Срба на Косову сигурно допринети доношењу добрих закона и захвалио Влади Србије на подршци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара