Читај ми!

ДС: Срамотна афера Апотекарске установе "Нови Сад"

Новосадски одбор Демократске странке упозорио је да се Апотекарска установа "Нови Сад" "богати и неконтролисано троши новац" на основу примене недозвољеног критеријума "Kаса сконто" при набавци лекова.

Како се наводи, "Каса сконто" је попуст на цену у зависности од рока плаћања - што се раније плати, већи је попуст. То значи да за рачун сопствене зараде Апотекарска установа набавља и до 20 одсто скупље лекове и за исто толико оштети буџет, преноси Бета.

"Просечна годишња набавка је око 1,5 милијарди, што значи да на овај начин нестане око 300 милиона динара. Управо због примене овог критеријума, набавка је обустављена, што је изазвало несташицу лекова у Новом Саду", пише у саопштењу ДС-а.

Додаје се да је Друштво против корупције израдило студију о преливању средстава осигураника Републичког фонда за здравствено осигурање у сопствена средства државних апотека.

"Укупан износ на годишњем нивоу износи од три до четири милијарде динара. То Друштво је, као именовани Грађански надзорник у име Управе за јавне набавке, поништило поступак јавне набавке Апотекарске установе у Новом Саду у вредности од 1,7 милијарди динара, јер су применили недозвољени критеријум "Каса сконто", наводи ДС.

ДС упозорава да Новосађани тако добијају скупе лекове, а Апотекарска установа се богати док "не брине о квалитету и цени лекова, већ само о проценту новца који ће добити".

"У интересу грађана позивамо да се ова срамотна афера оконча, да сви који су умешани поднесу оставке и да се хитно успостави редовно снадбевање лековима", закључује ДС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара