Читај ми!

Одржива решења само путем дијалога

Потребно је фокусирати се на јачање европске безбедности као заједничког пројекта, поручио је Ивица Дачић у Бечу. Српски министар спољних послова учествује на отварању Годишње прегледне конференције ОЕБС-а о безбедности на тему "Актуелни безбедносни изазови и улога ОЕБС-а".

Министар Дачић је рекао да се конкретна и одржива решења могу постићи искључиво конструктивним политичким деловањем и путем дијалога.

"Мислим да наша искуства из дијалога с Приштином, а нарочито напори да се олакша свакодневни живот тамошњег становништва и обезбеде њихова елементарна права, могу да буду од користи за решавање проблема у будућности", уверен је Дачић.

У контексту украјинске кризе, Дачић је поновио да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет свих чланица УН и да снажно подржава напоре ОЕБС-а на смиривању кризе у Украјини.

Мировни план украјинског председника Петра Порошенка нуди прилику за унапређење унутрашњег дијалога и јачање институција, што је у интересу свих грађана, рекао је Дачић и подржао активности Швајцарске као председавајуће ОЕБС-а у циљу смиривања те кризе.

Говорећи о деловању ОЕБС-а, Дачић је истакао да је једна од најзначајнијих области борба против транснационалних претњи и истакао да је потребно фокусирати се на јачање европске безбедности као заједничког пројекта.

Министар спољних послова Швајцарске, која ове године председава ОЕБС-у, Дидије Буркхалтер рекао је да се Украјина суочава са дубоком кризом – непоштовањем територијалног интегритета и све већим економским изазовима.

"Украјинска криза је болно подсећање да безбедност у Европи не може бити узета здраво за готово... Украјинска криза треба да буде позив за буђење свих нас", рекао је Буркхалтер и истакао да је за мировни план у Украјини потребно да побуњеничке групе изаберу пут дијалога и положе оружје.

ОЕБС је спреман да проучи све могућности како би помогао Украјини, рекао је шеф швајцарске дипломатије, истичући такође да је важно да председници Украјине и Русије Петро Порошенко и Владимир Путин директно разговарају.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер изјавио је да је украјинска криза тест за ОЕБС и да је више него икада потребно деловати.

ОЕБС је ојачао капацитете у борби против транснационалних претњи попут тероризма, организованог криминала, трговине људима и наркотицима, навео је Занијер.

Годишња прегледна конференција о безбедности представља најзначајнији догађај у оквиру војно-политичке димензије ОЕБС-а и окупља високе представнике држава учесница организације.

На дневном реду конференције, поред кризе у Украјини, биће и питања унапређења безбедности и стабилности, управљања кризом и решавања конфликата, транснационалних претњи и изазова, као и питања из области контроле наоружања.

Министар Дачић састао се са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером, а у плану је да се током боравка у Бечу састане и са председавајућим ОЕБС-а Дидијеом Буркхалтером и украјинским колегом Павлом Климкином. Тема разговора биће најважнијим питањима из делокруга рада те организације.

Србија је, у својству будућег председавајућег ОЕБС-а, постала чланица "тројке" 1. јануара ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара