Читај ми!

Уклоњена барикада са моста у Митровици

Грађани, уз помоћ камиона и тешке механизације, уклонили барикаду са северне стране главног ибарског моста у Косовској Митровици. На средини моста постављају се бетонске жардињере.

Акција је трајала од један сат иза поноћи до раних јутарњих сати, и протекла је без инцидената.

Није било додатног окупљања грађана, осим оних које је бука пробудила и који су акцију пратили са прозора оближњих зграда.

Припадници италијанског Кфора и косовске полиције су, у непосредној близини, мирно посматрали акцију.

У акцију су била укључена два багера и више теретних камиона, који су земљу, бетон и песак одложили у непосредној близини моста.

Новинарске екипе из јужног дела Косовске Митровице, такође су пратиле уклањање барикаде са главног моста.

Неколико контејнера који су били испред барикаде која се налази на северној страни ибарског моста у Косовској Митровици, уклоњено је у уторак поподне.

Јутрос је саобраћај преко главног ибарског моста након скоро три године поново нормализован и могу се видети аутомобили који најчешће из јужног прелазе у северни део града и обрнуто.

На мосту су стационирани припадници италијанског Кфора и једна патрола косовске полиције.

На средини моста постављају се бетонске жардињере које су са северне стране донете возилима ЈКП "Стандард".

Постављању жардињера присуствује директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић и градоначелници и председници привремених органа са севера Косова.

Новинарима се обратио градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, који је рекао да је свестан чињенице да је активност која се сада предузима "узнемирујућа и неочекивана за већину становника" и да је зато донео одлуку о изградњи "парка мира" код моста, у координацији са државним врхом Србије.

"Мостови се свуда у свету граде како би повезивали људе, али овај наш је нажалост временом постао симбол раздвајања и немогућности нормалног и мирног суживота између припадника српског и албанског народа", рекао је Ракић.

Барикада која се до јутрос налазила на северној страни моста на Ибру једна је од највећих која је подигнута у овом делу Косова током 2011. године, када су се Срби постављањем барикада и блокадом путева успротивили присуству косовских институција на северу Косова.

После уклањања те барикаде остала је још једна мања, на путу од Бошњачке махале према центру Северне Митровице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се