Читај ми!

Одлични односи Србије и Словеније

Србија и Словенија имају одличне односе, сложили су се премијери две земље Александар Вучић и Аленка Братушек.

Вучић и Братушекова су се састали у вили Бокељка. Потписали су Писмо о намерама између две владе о сарадњи у области заштите од природних и других катастрофа. 

Премијер Вучић се захвалио Братушековој на огромној помоћи и подршци коју је Словенија пружила Србији у периоду велике несреће која је задесила нашу земљу.

"Словенија је била једна од земаља од које смо добили прву помоћ. Прву, најбржу и најхитрију", подсетио је српски премијер, истичући да је то био и део личне иницијативе словеначке премијерке.

Са Словенијом Србија, према његовим речима, има одличне односе и ситне проблеме две земље решавају у ходу и увек успешно.

Трговинска размена, сматра премијер, може бити већа, као и број наших инвестиција у Словенији и словеначких у Србији. Вучић је истакао да не постоје примери дискриминације или негативна искуства.

Навео је да потписани документ даје законски основ како да се реагује у ситуацијама које ће се неминовно понављати у нашим земљама.

Такође је указао да Словенија Србији пружа подршку на њеном европском путу, при том се посебно захваливши словеначком амбасадору у Београду Францу Буту, кога је окарактрисао великим пријатељем Србије.

"Очекујемо подршку и у наредном периоду који ће бити далеко тежи него што је до сада био случај", поручио је Вучић.

Подаци о штети па донаторска конференција 

Говорећи о донаторској конференцији која је планирана да се одржи, рекао је да се не зна тачан датум, али да је најреалније да буде одржана 16. или 17.јула.

Вучић је објаснио да треба најпре прикупити тачне податке о размери штете. Истовремено се захвалио Словенији што би желела да донаторска конференција буде што пре, али је додао да треба најпре припремити све папире, процене и потребе.

Такође је поручио да не треба очекивати да ћемо моћи покрити целокупну штету.

Шта год да се прикупи, нагласио је Вучић, Србија ће бити бескрајно захвална Француској и Словенији и свим људима који буду дали донације нашој земљи.

"Ми имамо огромне штете. Приоритет је да пре свега обновимо насипе који су порушени", нагласио је премијер, истичући да су само од бујичних вода река штете веће од 20 милиона евра и да то треба овновити како се не би догодило да кише, као што је била данашња, ако падају два дана, понове поплаве.

Братушек: Дужност Словеније да помогне

Премијерка Братушек је истакла да је дужност Словеније да у тешким тренуцима помогне, као и да је жеља Љубљане да донаторска конференција буде што пре одржана.

Нагласила је да треба што пре доставити процену штете, како би жртве поплава добиле што пре помоћ и како би им било омогућено да се врате у своје домове.

"Када је реч о односима две државе, увек су били одлични и то не само у привреди, већ и дргим областима, те је могуће радити на даљем јачању", рекла је Аленка Братушек.

Словеније је, према њеним речима, била и биће заговорник чланста Србије у ЕУ и на том путу ћа наставити да је подржава.

Премијери су осврнули и на питање "Јужног тока", при чему је Вучић нагласио да се Србија определила за овај пројекат, али да он не зависи од ње, те да чека како ће се ствари развијати.

Указао је да је реч о великој инвестицији од две милијарде евра. Такође је оценио да ће предстојећи разговори председника Русије Владимира Путина са председником Аустрије Хајнцом Фишером и канцеларом Вернером Фајманом, с тим у вези, бити битни.

Братушекова је истакла да је "Јужни ток" за Словенију важан пројекат и да је та земља спремна за ту инвестицију. Изразила је уверење да ће пројекат "Јужног тока" бити изведен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се