Читај ми!

Различити ставови о двојном држављанству

Министри спољних послова Србије и Црне Горе Ивица Дачић и Игор Лукшић оценили су да две земље имају суштински различите ставове по питању двојног држављанства и да су су исцрпљене све могућности за компромисно решење по том питању.

Дачић је после сусрета са шефом црногорске дипломатије, рекао да није могуће наћи компромисно решење по том питању, и да Србија наставља да дозвољава двојно држављанство за разлику од Црне Горе, што је, како је рекао, потпуно легитимно, преноси Танјуг.

Он је објаснио да у свету има земаља и са једном и са другом праксом и да је о томе својевремено разговарао и са цногорским премијером Милом Ђукановићем.

"Да би се дошло до практичног решења за то је потребна потпуна релаксација наших односа", рекао је Дачић, додавши да ово питање већ две-три године није предмет разговора двеју држава јер је реч о потпуно различитим ставовима.

Министар Лукшић је, објашњавајући позицију Црне Горе, рекао да мале земље имају ригидније законодавство по питању двојног држављанства.

Дачић и Лукшић потписали су споразум о сарадњи две дипломатске академије и споразум о уступању кришћења непокретности на реципрочној основи за смештај дипломатско-конзуларних представништва.

Према том споразуму две земље ће једна другој уступити простор за смештај амбасада у Београду, односно у Подгорици.

Дачић је на заједничкој конференцији за штампу објаснио да данас није потписан споразум о заједничким амбасадама и дипломатско-конзуларним представнштвима широм света, већ споразум по којем ће државе једна другој помоћи тако што ће дати на коришћење простор за амбасаде.

Дачић изјавио је да  су Србија и Црна Гора на путу ка ЕУ који се, без обзира на бројне тешкоће и неправедна условљавања, мора прећи како би обезбедиле бољу будућност сопственим државама и народима.

Дачић је  рекао да су међусобни односи две државе неупоредиво бољи него што су били до пре пар година јер су се обе стране трудиле да унапреде сарадњу по питањима која су изазивала беспотребне тензије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се