Читај ми!

Скупштина о учешћу у мировним мисијама

Посланици су расправљали данас о плану ангажовања припадника Војске Србије и полиције у мировним мисијама и операцијама Уједињених нација и Европске уније.

15.05 - Скупштина завршила расправу о учешћу у мировним мисијама.

11.00 - Учешћем у мировним операцијама Војска Србије јача спољнополитички положај, каже министар Братислав Гашић. 

10.49 - Почела Седница Скупштине посланичким питањима.

Министар одбране Братислав Гашић је, образлажући план овогодишњег ангажовања припадника Војске Србије и полиције у мировним операцијама, истакао да интензивирањем учешћа у таквим операцијама Србија јача спољнополитички положај и приближава се чланству у ЕУ.

Гашић је прецизирао да се, осим продужења присуства у шест операција УН и две ЕУ, планира ангажовање у седам нових мултинационалних операција УН и једној ЕУ.

"Евентуални почетак ангажовања планиран је на основу меморандума о разумевању између Владе Србије и УН којим су утврђени ресурси Војске Србије које влада ставља на располагање УН. Уношење додатних мисија не значи неминовни почетак учешћа, већ се стварају услови за испуњавање обавеза ако наша држава добије позив за ангажовање од УН", објаснио је Гашић.

Он је прецизирао да се у 2014. години планира ангажовање до 300 припадника војске на 284 позиције, а да се може очекивати и да број припадника буде повећан евентуалним поновним увођењем ротације на шест месеци, али то неће утицати на ниво планираних средстава.

Гашић је навео да се, између осталог, планира повећање ангажовања у Либану, где је прошле године присуство већ повећано са нивоа вода на ниво чете, и где би ове године требало да буде упућен још један додатни пешадијски вод. 

Учешће Србије у међународним операцијама УН и ЕУ ће у 2014. години коштати нешто више од милијарду и 183 милиона динара, а од тог износа ће око 265 милиона динара бити уплаћено из фондова УН.

Посланици владајућих и опозиционих странака сагласили су се у оцени да учешће српских снага у мултинационалним мировним мисијама доприноси угледу Србије и јача њену спољнополитичку позицију.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић оценио је у расправи да одлазак српских војника у међународне мировне мисије доприноси угледу Србије и има вишеструку корист.

"То је важна одлука за Србију и не треба је гледати политички. Учешће наших војника повећава углед Србије у свету и међународним институцијама", рекао је Ђуришић, наводећи да ће та странка подржати те предлоге.

Он је указао да је слање војника у међународне мировне мисије трошак од око 819 милиона динара за ову годину, али да је корист много већа и да би за следећу годину требало издвојити и већа буџетска средства.

И посланици Демократске странке (ДС) најавили су подршку предлозима тих одлука. Посланик ДС-а Борислав Стефановић рекао је да је добро што постоји висок степен сагласности у Скупштини Србије о слању српских снага у мировне мисије и да то више није тачка разилажења између "нас и власти".

Стефановић је рекао да су буџетска средства која се издвајају за војску недовољна, док је његов страначки колега Драган Шутановац рекао да Закон о јавним набавка онемогућава да систем одбране напредује.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић рекао је да ће та посланичка група подржати предлоге, оценивши да ангжовање јача углед и међународни кредибилитет Србије.

И посланик Нове странке Зоран Живковић оценио је да је овим предлозима влада направила потез који је добар за Србију и њену будућност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара