Читај ми!

Давутоглу: Вучићева посета Сарајеву визионарски корак

Одлука премијера Србије Александра Вучића да у прву званичну посету оде у Сарајево била је визионарски корак, каже шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу. Најављује да би ускоро могао бити настављен трилатерални процес између Србије, Турске и БиХ.

Вучићева посета Сарајеву била је "одличан, визионарски корак и ја изражавам нашу захвалност и дивљење за тај корак", рекао је Давутоглу у интервјуу Танјугу.

"Честитам му на визионарском приступу и успешној дипломатској иницијативи", истакао је турски званичник.

Давутоглу је напоменуо да без стабилности у Сарајеву не може бити стабилности ни у Београду или Истанбулу, и обрнуто.

Упитан који је био циљ његове посете Београду, Давутоглу је одговорио да, за Анкару, однос са Србијом представља стратешко партнерство, али да је желео и да пренесе солидарност турске владе и народа са Србијом поводом катастрофалних поплава.

"Када сам 2009. године постао министар спољних послова, Београд је био једна од првих престоница које сам посетио у првом месецу мог мандата. Такође, кад је код вас формирана нова влада, желео сам да будем један од првих министара који ће посетити Београд како би разговарао о темама од заједничког интереса", рекао је Давутоглу.

Давутоглу је истакао да је имао "веома плодне консултације" с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем.

"Када је реч о регионалној сарадњи, одлучили смо да наставимо с трилатералним процесом БиХ-Турска-Србија и да организујемо министарски састанак, а потом и састанак на нивоу председника", рекао је Давутоглу.

Како је додао, тачан датум још није одређен јер се чекају и консултације са БиХ.

"Можда бисмо могли да се на министарском нивоу састанемо током лета, а на председничком нивоу на јесен, односно у другој половини ове године", казао је шеф турске дипломатије.

На питање како оцењује односе између Београда и Анкаре, који су прошле године били обележени успонима и падовима, Давутоглу је одговорио да је правац сарадње две земље стабилан.

"Не бих рекао да ту има успона и падова, већ да постоји стратешки правац у турско-српским односима и тај правац је веома стабилан", истиче турски шеф дипломатије.

"Турска сматра Србију комшијом, мада немамо заједничких граница. Балкански народи су као једна породица, као браћа и сестре. Понекад се око нечег не слажете, понекад има разочарања... али важно је како се решавају евентуалне несугласице и разлике у мишљењима", додао је званичник.

Давутоглу је истакао да балкански народи, чак и када се не слажу, могу да седну уз кафу и да о свему разговарају отворено и у позитивном духу како би изнашли решење.

Он сматра да између двеју земаља "нема никаквих отворених питања", мада "можда постоје неке несугласице, по питању Косова и другим питањима".

"Данас сам разговарао о неким темама, али ни по једном од тих питања нисмо се понашали као две стране, већ као један заједнички тим", рекао је Давутоглу.

Турски министар је рекао да је током разговора у Београду одлучено да се формира заједнички тим за санирање последица природних катастрофа, као и да буде организован други турско-српски пословни форум у октобру у Турској.

Давутоглу најављује и успостављање финансијске сарадње и оснивање турске банке у Београду, а открио је и да неколико турских компанија намерава да у Србији отвори хотеле, туристичке комплексе, као и једну веома модерну болницу у Београду, а да долазак планирају и неке текстилне компаније.

"Велики сам оптимиста, и уверен сам, посебно после отварања преговора (Србије) са ЕУ, да ће многе турске и друге компаније доћи у Србију", рекао је Давутоглу.

Србија и Турска, према његовим речима, желе и да концентришу напоре у области саобраћаја - путева и коридора - "јер је Турска капија за Србију ка Азији, а Србија капија за Турску ка Европи", као и у области енергетике пошто је Турска "важан коридор од Каспијског мора за Балкан".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво