Читај ми!

"Српска листа" обуставила изборне активности

На Косову је почела предизборна кампања за изборе за косовску скупштину 8. јуна. "Српска листа" се најпре у Грачаници представила бирачима, а онда због, како кажу, дискриминаторских одлука Централне изборне комисије, одлучила да обустави кампању. Први пут Срби немају резервисана места у Скупштини Косова, али ће имати 10 загарантованих мандата.

И већина Срба са севера Косова замрзла је предизборне активности због састава одбора јужно од Ибра и косовских симбола на листићима.

Активисти "Српске листе" су у Грачаници делили флајере са информацијама о кандидатима.

Међутим, "Српска листа" је одустала од наставка кампање због одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) да промени бирачке одборе, као и због незваничне најаве у вези са расподелом мандата и могућности да се за мањинске листе постави цезус од 70.000 гласова.

"Српска листа" је затражила да ЦИК ове одлуке поништи и демантује сличне наводе.

На тим изборима учествоваће 30 политичких субјеката, а кампања која је данас почела завршава се 6. јуна у поноћ.

Први пут Срби неће моћи да рачунају на резервисана места у Скупштини Косова, али ће и након тих избора имати 10 загарантованих места у косовском парламенту.

Градоначелници четири општине са српском већином на северу Косова од данас су замрзли своје предизборне активности, због одлуке Централне изборне комисије да у бирачким одборима у срединама јужно од реке Ибар нема представника Срба.

Председници четири општине такође траже да се са гласачког листића скину обележја државности Косова, јер ће, у супротном, са грађанима, преиспитати одлуку о учешћу на изборима.

Изборе на Косову, како је најављено, пратиће скоро 3.000 посматрача.

Рикало: Изборни материјал није статусно неутралан

Члан косовске Централне изборне комисије (ЦИК) Ненад Рикало рекао је да бирачки материјал за предстојеће парламентарне изборе на Косову није статусно неутралан, али и да између осталог постоје проблеми са бирачким списком и именовањем бирачких одбора.

Рикало је у изјави Танјугу рекао да би данас или сутра требало да буде објављен тачан број бирача на бирачком списку.

"Има техничких проблема са бирачким списком, и даље има више бирача него становника на територији КиМ. Коначан број на бирачком списку није утврђен и то би требало по некој динамици да се уради данас или у току сутрашњег дана и онда ћемо објавити тачан број бирача на бирачком списку", рекао је Рикало.

Он је навео и да има озбиљних проблема са именовањем бирачких одбора.

"Јуче је на састанку, да будем искрен, направљен један преседан, практично је на насилан начин албанска већина прегласала и донела одлуку да у свим срединама где су Срби, морају да буду Албанци, а тамо где су Албанци тамо нема Срба. Тако ми практично уопште не можемо да знамо шта се дешава у било ком месту, они могу да покраду и да изманипулишу тим изборима, а они желе по сваку цену присуство на северу Косова", истакао је Рикало.

Према његовим речима, постоји и једна нова ситуација око поделе посланичких места и Албанци "све оно што нису успели изменом изборног закона сада желе да провуку кроз промену изборног правила и да на један противзаконит и противуставан начин практично донесу ствари које су на штету српске заједнице".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара