Читај ми!

Ново време у односима Београда и Сарајева

Пред Србијом и БиХ је ново време, време већег поверења и неупоредиво боље сарадње, каже премијер Александар Вучић за РТС. Волимо Републику Српску, али поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, поручује Вучић.

Александар Вучић сматра да је током данашње посете Сарајеву Србија заступљена на најбољи начин и истиче да та посета не значи отклон од Бањалуке и Републике Српске.

Морам да кажем да сам слушао како су ме многи наговорили да дођем у Сарајево, али рекао сам домаћинима да је то била моја одлука, рекао је Вучић за РТС.

Истиче да је та одлука била исправна за оног ко води одговорну политику.

"Мислим да је то (посета) био важан сигнал, због тога што нам је БиХ четврти спољнотрговински партнер", каже Вучић.

Економска сарадња Србије са Босном и Херцеговином свакога дана напредује, рекао је Вучић истакавши да, с друге стране, нема никаквог отклона од Бањалуке. "Волимо Републику Српску, али поштујемо интегритет БиХ", поручио је Вучић.

"Рекао сам данас у Сарајеву: Немам три или две политике, једну у Москви, другу у Вашингтону, једну у Сарајеву, другу у Београду или Бањалуци - говорим увек исто", нагласио је Вучић.

Сматрамо, каже, да треба да постоји Босна и Херцеговина, "да сарађујемо на најбољи начин и да успоставимо поверење".

"Желимо да видимо више бизнисмена из БиХ у Србији. Желимо да видимо веће наше присуство у БиХ. Имали смо конкретне захтеве - да можемо да учествујемо по њиховом Закону о јавним набавкама у продаји наших сировина и репроматеријала у 'Крека Бановићи', да можемо да продајемо наше ватросталне материјале железарама у БиХ", истакао је Вучић.

Додао је да је замолио БиХ да не доноси, по оцени Србије, дискриминаторски закон за произвођаче вина и пива, који би драматично оштетио српску привреду, произвођаче и раднике.

Сматра да су Србију заступали на најбољи могући начин, да су људи у БиХ, сви са којима су разговарали, задовољни "отвореним, рационалним и поштеним приступом у којем нико никога не лаже".

"Мислим да је пред нама ново време, време већег поверења и неупоредиво боље сарадње", рекао је премијер.

Могао је, каже, међутим, да осети део неповерења неких људи. "Мислили су да могу да разговарају са неким на лак начин, да могу да вам држе придике, да могу Србији да држе придике из прошлости - то нисам дозволио, као што нисам хтео да дозволим да ми држимо било коме придике", истакао је Вучић.

Најавио је да ће крајем јуна и почетком јула бити одржани састанци са представницима држава региона под окриљем ЕУ.

"Ту ћемо разговарати о заједничким пројектима и добијању новца од ЕУ. Колико ћемо бити успешни да заједнички то урадимо и остваримо корист за Србе и грађане Србије, али и за Бошњаке, Хрвате и Србе који живе у БиХ, то је на нама и на томе колико ћемо бити успешни у томе да размишљамо о будућности а не да бесмислено трошимо време на прошлост око које ћемо се можда некада договорити, а можда никада", закључио је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се