Читај ми!

Скупштина о закону о приватизацији

Изменом закона о приватизацији ствара се могућност да се очувају радна места у 164 фирме у реструктурирању која имају перспективу, рекао у парламенту министар правде Никола Селаковић и затражио од посланика да га хитно усвоје. Опозиција оцењује да предложене измене не нуде јасна решења за предузећа.

18.00 - Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о предлогу Закона о измени закона о приватизацији.

12.30 - Опозиција критикује предложене Измене закона о приватизацији и истиче да се не нуде јасна решења за фирме у реструктурирању.

10.55 - Предложеним изменама Закона о приватизацији сачуваће се радна места, рекао министар правде Никола Селаковић. 

10.05 - Почела седница Скупштине Србије. Скупштина Србије завршила је начелну расправу о изменама закона о приватизацији, а рад ће
наставити у понедељак разматрањем амандмана на предложен закон.

Измене закона посланицима је образложио министар правде Никола Селаковић који је рекао да ће оне омогућити очување радних места, као и улагања заинтересованих за нека од 164 предузећа у реструктурирању.

Селаковић је истакао да је Влада имала у виду потребу да се избегну штетне последице важећег закона.

"Влада је спремила измене које би требало да ступе на снагу пре 14. маја, јер тада на снагу ступа одлука Уставног суда којом повериоци стичу право на наплату потраживања у овим фирмама", напоменуо је Селаковић.

Селаковић је навео да се предложенименим законским решењем ствара могућност да се кроз приватизацију или стратешка партнерства очувају она радна места ко имају тржишну песпективу.

"Процена је да за немали број ових предузећа постоје заинтересовани инвеститори а, да у слуацају да не дође да измене закона, не би постојао интерес инвестирора да улажу у те фирме", рекао је министар.

Селаковић је додао и да се кроз предлог закона штити равноправан положај свих поверилаца у овим фирмама.

С обзиром да 14. маја почиње да важи одлука Уставном суда којом ће свим повериоцоима бити омогућено да крену у наплату својих потраживања, Селкаовић је упозорио да ће, уколико се до тада не усвоји нови закон, само део поверилаца наплатити своја потраживања.

"Други део не би у тој намери успео, чиме би се повериоци довели у неравноправан положај. Самим тим би се стекла опасност да неки повериоци туже Републику Србију Европском суду у Стразбуру за људска права и да тај суд обавеже Србију на исплату накнаде штете", рекао је Селаковић.

Министар је додао да је новим законом предвиђено да одмах након његовог усвајања повериоци своје захтеве за наплату потраживања поднесу Агенцији за приватизацију.

Селаковић је новинарима у парламенту рекао да постоји интересовање страних, озбиљних компанија за предузећа у реструктурирању.

Посланици опозиције критиковали су током скупштинске расправе предлог измена закона о приватизацији који, како оцењују, осим пролонгирања рока за принудну наплату, не нуди конкретна решења за проблем 164 фирме у реструктурирању.

Они су такође, замерили, што министар привреде Душан Вујовић данас није у парламенту током расправе о овом закону.

Посланик Демократске странке Драган Шутановац рекао је да ова странка не подржава измене овог закона јер сматра да он није реформски, већ да само представља "бег од последица које су могле уследити због решења Уставног суда".

"Слажемо се да треба да се продужи рок, али не подржавамо овај закон, јер није реформски", истакао је Шутановац и упутио критику због тога што се на представљању закона данас у Скупштини није појавио министар привреде Душан Вујовић.

"Министар је требало да погледа овај закон, предложи неке иновације јер смо у кампањи слушали велике приче, а данас заседамо само у суботу да бисмо погледали само један предлог закона", рекао је посланик ДС-а.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић рекао је да ова странка неће подржати предлог измена закона, јер у њему нема ниједан конкретан предлог за решавање проблема ових предузећа.

"Чули смо у премијеровом експозеу да постоји намера да се реше неки проблеми и зато смо очекивали да данас овде буду не само министар привреде, већ и премијер, јер се ради о судбини 50.000 људи", навео је Ђуришић.

Он је поставио и питање због чега још увек Агенција за приватизацију нема централни регистар потраживања којима би се утврдио тачан износ дуговања 164 фирме према повериоцима.

Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Ђорђе Стојшић рекао је да овај предлог закона само иде у прилог лошим руководиоцима ових губиташа, а не радницима.

"Бићемо уздржани по питању овог закона, јер мислим да је министар привреде требало да буде овде и објасни нам да ли су могући наведени рокови које има Агенција за приватизацију", истакао је Стојшић.

На дневном реду наћи ће се и измене Закона о националним саветима националних мањина, као и предлози осам закона из области правосуђа.

Посланици ће, између осталог, расправљати и о предлогу одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднео народни посланик Зоран Бабић.

На дневном реду ће се наћи и Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, али и Предлог закона о извршењу кривичних санкција.

Скупштина ће разматрати и Предлог закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, Предлог закона о правобранилаштву, Предлог закона о посредовању у решавању спорова, Предлог закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку и Предлог закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку.

Такође ће се на дневном реду наћи и Предлог закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, Предлог закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима, које је поднела Влада.

Председница Скупштине Маја Гојковић је предложила и да се на седници разматра Предлог одлуке о допунама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора српског парламента, коју је поднела Посланичка група Демократска странка и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србије, коју је поднела Посланичка група Српска напредна странка.

За дневни ред предложен је и Предлог одлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србије, Предлог одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање и Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација парламента у међународним парламентарним институцијама (Интерпарламентарна унија).

Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација парламента у међународним парламентарним институцијама (Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње, Парламентарна скупштина НАТО-а) и Предлог одлуке о именовању шефова сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама, а које је поднела председница Скупштине Србије, такође ће се наћи на дневном реду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво