Давенпорт: Нова влада показује одлучност

План да Србија до 2018. године затвори поглавља, а да до 2020. постане чланица Уније је амбициозан, али то не значи да није реалан, каже у интервјуу за РТС шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт. Желимо да Србија подржи напоре ЕУ ка мирном решењу украјинских проблема, истиче Давенпорт.

Поводом Дана Европе, шефица преговарачког тима Тања Мишчевић оценила је да је Србија на правом колосеку када је реч о придруживању Унији, а Давенпорт је истакао да план Србије да до 2020. постане чланица ЕУ није нереалан.

Давенпорт наглашава да су ЕУ али и он лично били импресионирани експозеом премијера Александра Вучића у Скупштини Србије.

"Мислим да нема сумњи да нова влада већ на почетку показује неку нову одлучност што се тиче планова и да је напредак на путу ка чланству и напредак у вези са преговорима највећи приоритет за нову владу, то је очигледно", рекао је Давенпорт.

Сматра да је реално да до краја године дође до отварања поглавља 32, које се односи на финансијску контролу.

Поглавља 23 и 24 су, каже, приоритетна јер се тичу владавине права, основних права, борбе против корупције, дискриминације, законодавства у области азиланата.

"Велики ће бити посао у вези са тиме, али, као што су рекли Филе и премијер, мислим да је реално да дође до отварања та два поглавља негде на почетку следеће године", истакао је Давенпорт.

Говорећи о украјинској кризи, шеф Делегације ЕУ рекао је да су веома забринути због кризне ситуације која постоји у тој земљи.

"Потпуно је неприхватљиво понашање Руске Федерације према Украјини и нарочито што се тиче Крима", рекао је Давенпорт.

Желимо да Србија као земља кандидат подржи наше напоре, истакао је шеф Делегације ЕУ.

"Знам да руководство и лидери у Србији деле нашу забринутост због ситуације и желимо да Србија такође подржи напоре ЕУ ка мирном решењу ових проблема", закључио је Давенпорт.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво